StoryEditor

Montovanú drevostavbu zložili ako lego. Sťahovali sa za tri mesiace

26.08.2016, 19:00

Neďaleko fínskeho hlavného mesta vyrástol v priebehu troch mesiacov príjemne riešený dom, určený pre mladú rodinu s dvoma deťmi. Práve kvôli času sa manželia rozhodli pre montovaný dom, píše idnes.cz.

Manželia si zvolili katalógový model, ktorý si však nechali upraviť podľa svojich súčasných potrieb: dve malé deti, požiadavka na veľkú obývaciu izbu prepojenú s kuchyňou a jedálňou tak, ako to býva vo Fínsku zvykom. Na prízemí si rodina užíva spoločné chvíle a je skvelý pocit mať nad sebou otvorený priestor až do štítu domu. Pôsobí to veľmi vzdušne. Veľa svetla do interiéru dostávajú veľké okná, vďaka ktorým majitelia môžu mať pocit, že im okolitá príroda tak trochu vstupuje do obývačky. Podlahové kúrenie spoločne s krbovými kachľami vykúri bez problémov celý dom a samozrejme nechýba sauna. Bez nej si ani nie je možné fínske obydlia predstaviť.

Stavba bola postavená na nasťahovanie veľmi rýchlo. Pred príjazdom trámov na stavenisko si už firma pripravila základovú dosku, počas piatich týždňov zvládla dokončiť uzavretú hrubú stavbu. Nasledujúce necelé dva mesiace prebiehali dokončovacie práce vo vnútri domu, elektro a ostatné profesie, pokládka podláh i obkladov. Za tri mesiace bol dom pripravený na nasťahovanie.

Ako sa zvládne tak rýchlo celý stavebný proces? Fínsky dodávateľ totiž kladie veľký dôraz na plánovanie stavby. Pred "príchodom" domu na stavenisko počíta s 13 týždňami na prípravu výkresovej dokumentácie, kde sa spracujú všetky klientské zmeny. Pripraví sa tiež projekt na elektro-otvory na kabeláž (tie sa vo výrobe vopred vyvŕtajú do trámových stien), potom už sa môže dať dom do výroby. V obrovitých halách (zaberajú plochu s rozlohou neuveriteľných 80 futbalových ihrísk) potom každý krok prebieha podľa presne stanovených technologických postupov. Veľmi dôležité sú komory, v ktorých sa drevo vysuší na 18 percent vlhkosti, aby potom dom výrazne nezosadal. Špičkové vybavenie pomáha presnej výrobe, ktorá potom dovoľuje stavať domy ako zo stavebnice.

Všetko do seba presne zapadá, dvojité tesnenie pozdĺžneho spoja, s ktorým prišiel výrobca v roku 2011, zlepšilo výsledky blower door testu o 13 percent. Tesnenie rohových spojov, izolácia podlahy a strechy a izolačné trojsklá v oknách znižujú spotrebu energie stavby z lepených trámov severskej borovice, ktorá vyrastá v arktických klimatických podmienkach severného Fínska. Jej veľmi husté letokruhy zásadným spôsobom zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti, preto sa už po stáročia používa v Škandinávii na stavbu drevených domov. Kontio takých montovaných stavieb z dreva vyrobilo už 40 tisíc, je to vôbec najväčší svetový výrobca zrubových domov.

Petri Isomursu
Technické informácie
Architektonický návrh domu: katalógový model Nami Kontio Loghouses
Úžitková plocha: 154m2
Konštrukcia: betónová základová doska, obvodové a vnútorné steny zrubová konštrukcia z lepených hranolov šírka 180 × 170 mm, priečky na prízemí aj na poschodí - ľahká drevená konštrukcia s dreveným obkladom alebo murované priečky, skladba strechy: trojplášťová strecha s 300 mm izolácie
Výplne otvorov: fínske euro okná zo severskej borovice značky Kontio, s izolačnými trojsklami, vnútorné drevené dvere
Sauna: fínska sauna Kontio Loghouses
Vykurovanie: podlahové vykurovanie
Dodávateľ zrubového domu: Kontio Loghouses

Čo je blower door test
Test zvyčajne prebieha vo chvíli, kedy je ešte možné opraviť prípadné chyby vo vzduchotesných vrstvách domu. Samotný princíp skúšky je jednoduchý. Časť meracej súpravy, ventilátor, sa umiestni do vstupného stavebného otvoru a je nainštalovaný do rozperného rámu s plachtou. Po zapojení niekoľkých meracích snímačov sa riadiaca jednotka prepojí s počítačom. Prvou fázou býva vytvorenie podtlaku, v druhej fáze nasleduje pretlak a meria sa prietok vzduchu. Výsledná hodnota n50 (objem vzduchu vymenených za hodinu pri rozdiele tlakov 50 Pa) nesmie byť vyšší ako 0,6 h-1. V praxi to znamená, že by sa za hodinu netesnosťami nemalo vymeniť viac ako 60% celého objemu vzduchu v objekte.

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:45