StoryEditor

Byt, kde architekti odstránili úplne všetko. Aby vystavali príjemné rodinné bývanie

18.09.2016, 00:00
Autor:
lucluc

Už po pätnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela súťaže CE-ZA-AR 2016. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Slovenská komora architektov

Byt G
Miesto: Bratislava
Kategória: Interiér
Autori: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szöke

Skromný a jednoduchý byt, a napriek tomu veľmi príjemný. "Byt G je kompletná rekonštrukcia bytu v bratislavskom Starom Meste. Pôvodný byt sa vyčistil na nosnú konštrukciu. Boli odstránené omietky, priečky, podlahy, kúpelňa s WC, okná. Nový byt je opakom starého. Priestor je otvorený, svetlý, byt je preplávajúci – okná sú orientované na obe strany domu a v dispozícií je priehľad/prevetranie naprieč celým bytom," hovorí architekt Ivan Príkopský. 

Byt slúži aktívnej rodine s troma, čoskoro štyrmi členmi. "Je to rodina, ktorá má rada mestský život, šport a spoločne strávené chvíle. Požiadavky boli dané presne: výhľad, veľa času s deťmi, kuchyňa, jedáleň, obývačka/herňa ako jeden priestor, veľa zabudovaného úložného priestoru, funkčné a trvácne povrchy, časté návštevy, okolo dennej časti samostatná spálňa, detská izba, detská izba/pracovňa alebo TV miestnosť a dve kúpelne." Náročná na rekonštrukcii bola podľa tvorcov hlavne práca s rozpočtom a časom.

Výhľad na bratislavské Staré mesto a južné slnko sa rozšíril na tri okná z jedného priestoru, je znásobený zrkadlom. "Byt chce byť stavbou, podkladom na ktorom môže vyrásť domov. Kvalita a rafinovanosť prevedenia rastie do výšok spolu s nákladmi. Masívny, niekedy primitívny, často nepresný, ale trvanlivý detail je nahrádzaný jemnejším, presným, dokonalým, zložitým často neopraviteľným."

V byte G je použité minimum materiálov a detailov. "Dubová podlaha, skrine z bielej drevotriesky a preglejky, biele steny, kúpelne majú gresový obklad na stenách a liatu epoxidovú podlahu. Detaily sú na pár výnimiek štandardné. V byte máme radi drevené ostenie okolo okien a stolárske prvky s viacerými funkciami, napríklad knižnicu, ktorá je zároveň stenou alebo úložný box na bicykle so zrkadlom a zásuvkami na drobnosti."

Samoúčel podľa architektov predbieha funkčnosť. "Máme pocit, že architektúra ako hľadanie rámcových odpovedí, zrkadlenie doby sa posúva k dizajnu a hľadaniu možností prevedenia. Byt G chce byť stavbou, architektúrou, nie dokonalým dizajnom."

Hlasovať o Cene verejnosti môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:26