StoryEditor

Mapy namiesto dverí aj priečok. Horský apartmán ponúka na malom priestore celý svet

21.09.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Byt či dom v meste, apartmán na horách. Takáto kombinácia dnes nie je až tak výnimočná. Väčšina majiteľov kladie na dizajn horského bývania veľké požiadavky. Apartmán v Špindlerovom Mlyne nie je výnimkou, píše idnes.cz.

Zariadenie bytu je súčasťou každoročnej súťaže Interiér roku, kde je idnes.cz mediálnym partnerom. Cieľom je popularizovať originálne bývanie, rovnako ako mimoriadny dizajn obchodov, firemných priestorov, hotelov, reštaurácií a podobne. Do ďalšieho ročníka súťaže je možné zasielať prihlášky od 4. októbra. Tentoraz sa môžu hlásiť aj architekti zo Slovenska.

​Mnohí ľudia si kupujú bývanie na horách ako výhodnú investíciu, ktorá môže byť podľa niektorých ekonómov lepším riešením než napríklad penzijné fondy. Hypotéku na obstaranie nehnuteľnosti potom hradia z prenájmu apartmánu. A pre vlastné využitie si ponechávajú len určité termíny.

Grafické zdobenie
Majitelia malého apartmánu v Špindlerovom Mlyne si ho však zaobstarali iba pre seba. Priali si originálny interiér, ktorý by mohli využívať naraz dve + dve osoby. Realizáciu zverili Origam štúdiu a ateliéru Dizen Design.

Pre architektov a dizajnérov bolo najťažšie dodržať požiadavku investora, že sa musí vyhnúť stavebným úpravám. Pritom však vyžadoval oddelenie priestorov na spanie od kuchynky a tiež vyriešenie úložných priestorov. Apartmán nie je extra veľký, má plochu len 28 metrov štvorcových s vstupom na terasu. Ďalej tiež ponúka zádverie s rozlohou 6,5 metrov štvorcových a so vstupom do kúpeľne, izby a hlavnej chodby domu.

Archív autorov

Mapy a vrstevnice
Autori projektu sa rozhodli pre architektonicko-grafický koncept, v ktorom steny pripomínajú mapy. Inšpiráciou sa im stala krajina okolo Špindlerovho Mlyna stvárnená pomocou topologickej mapy, respektíve vrstevníc. Pokiaľ ide o materiály, prednosť dostal prírodný dub dokončený voskom a lesklý biely laminát. A to všetko je doplnené čalúnením v módnej šedej farbe.

01 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 03 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 04 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 13:49