StoryEditor

Zo statku sa stala škola, nakoniec domov. Táto rekonštrukcia dokazuje, že žiadna stavba nie je stratená

27.09.2021, 15:00
Autor:
řezřez
Stále je tu prítomný duch školy, preto aj chalupa dostala meno Na Škole.

Citlivú rekonštrukciu stavby v obci Javorek na okraji Vysočiny navrhol architekt Tomáš Beránek a interiér je spoločným dielom jeho a interiérovej dizajnérky Adely Lipari Kudrnovej zo štúdia Arki.

Rozľahlá dedinská nehnuteľnosť bola v žalostnom stave, noví majitelia sa však zamilovali do veľkých okien a starobylého rázu domu. Rekonštrukcia budovy aj jej interiéru si vyžiadala mnoho konzultácií s pamiatkarmi. Kvôli zachovaniu charakteru domu sa nesmelo pohnúť ani s dispozíciami.

Úcta k histórii

Historická hodnota domu sa pretavila aj do výberu použitých materiálov, v citlivo zrepasovanom krove s pôvodnými trámami, v pôvodnom štíte aj šindľovej streche.

Autori interiéru sa snažili zachovať čo najviac pôvodných prvkov, napríklad dvere so starým kovaním, zároveň si však boli vedomí, že interiér musí byť prispôsobený modernému človeku 21. storočia.

Vydarenú, ale veľmi citlivú rekonštrukciu si pozrite v galérii:

​"Majitelia si priali, aby sa na chalupe mohli stretávať s veľkou rodinou a mnohými priateľmi, teda, aby tu bol dostatok spacích kapacít. Preto sme vymysleli otvorenú povalu, ktorú nebolo možné kvôli pamiatkovej ochrane zatepliť, zabudovali sme tam však originálne vykurované spacie kóje," opisuje architekt Beránek.

Farebný interiér

Úlohou interiérovej dizajnérky Adély Lipari Kudrnovej bolo čistý základ štýlovo a farebne zladiť. "Do veľkorysých priestorov, kam vďaka veľkým oknám preniká veľa prirodzeného svetla, som vybrala výrazné tapety, ktoré svojimi florálnymi motívmi odkazujú na okolitú prírodu aj historický ráz chalupy," opisuje autorka.

Ona ani majitelia sa nebáli farieb ani kombinácie starých a nových kusov nábytku. Veľkú časť vybavenia preto dizajnérka zohnala v starožitníctvach a nechala ich zrepasovať a prečalúniť.

Časť použitých skríň a doplnkov objavila s majiteľmi v chalupe, takže im dala len nový náter v sýtejších farbách. Starý nábytok a doplnky bolo však treba vyvážiť súčasným dizajnom.

V interiéri teda výraznú úlohu hrajú napríklad veľké svietidlá od škandinávskych značiek, ktoré ladia so súčasným českým dizajnom. Majiteľka chalupy túžila variť na starej "platni", preto hlavnej miestnosti dominuje novopostavený kachľový sporák.

V spálni sa však podarilo zachrániť pôvodnú kachľovú pec. Javorek leží v tesnej blízkosti Jimramova, kde sa narodil Jan Karafiát, jeho „Broučci“ sú tak v prítomní v celom kraji a nechýbajú ani v tomto interiéri.

Adéla preto oslovila Silviu Luběnovú, ktorá vytvorila sériu nástenných tanierov s motívom chrobáčikov. "Pôvodnú funkciu chalupy som sa v náznakoch snažila pripomenúť aj výberom niektorých doplnkov: školskými plagátmi umiestnenými do chodby alebo žinenkami na sedenie na povale," prezrádza Kudrnová.

Samostatnou kapitolou rekonštrukcie interiéru predstavuje domček patriaci k hlavnej budove bývalej školy. Požiadavka majiteľov bola, aby tento hosťovský domček pôsobil odľahčene, až "stredomorsky".

Dizajnérka teda zvolila na steny modrú farbu, ktorá je doplnená nábytkom vo výrazných farebných odtieňoch. Víkendový nádych dodávajú domčeku aj outdoorové kusy nábytku použité v interiéri, napríklad stoličky a koberec.

01 - Modified: 2021-05-06 15:13:37 - Feat.: 0 - Title: Nové s duchom minulosti: Stará chalupa so stodolou dostala novú tvár. Pozrite si výsledok 02 - Modified: 2020-05-25 14:27:59 - Feat.: 0 - Title: Radikálna premena bratislavského bytu: Priznaný železobetón sa stal akcentom bytu 03 - Modified: 2020-06-22 07:35:10 - Feat.: 0 - Title: Premena povojnového bytu: Architekti obrátili priestor naruby 04 - Modified: 2020-09-29 12:31:35 - Feat.: 0 - Title: Unikátna premena: Bratislavskému bytu z minulého storočia vrátili staromestského ducha
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:41