StoryEditor

Na tirolskom Kronplatzi vyrástlo horolezecké „UFO“

30.07.2015, 00:00
Slávny horolezec Reinhold Messner otvoril svoje šieste múzeum od nemenej známen Zahy Hadid.

Vrchol talianskeho Kronplatzu má novú atrakciu, píše iDnes.cz. Slávny horolezec Reinhold Messner otvoril v populárnom lyžiarskom stredisku svoje šiestej a posledné horské múzeum MMM Corones. Výnimočnú stavbu navrhla svetoznáma architektka irackého pôvodu Zaha Hadid.

„Chcel som ľuďom ukázať, čo je to tradičné horolezectvo skôr, ako sa na to zabudne," povedal 70-ročný Messner pri slávnostnom otvorení, kam pozval novinárov z celej Európy. „Horolezectvo sa v poslednej dobe stáva čím ďalej viac športom a ja proti tomu nič nemám. Ale chcel by som, aby mladí ľudia za dvadsať, päťdesiat, sto alebo aj tisíc rokov vedeli, aká bola tradícia."



Messner ako prvý zdolal všetkých štrnásť osemtisícoviek sveta a ako prvý vystúpil na Mount Everest bez kyslíka. Potom podnikal výpravy na Antarktídu či do púšte Gobi. Po dlhšom období, keď sa venoval písaniu kníh a prednáškam, sa v novom tisícročí zameral na budovanie svojich horských múzeí. Každé z nich má iné zameranie, jedno je napríklad venované skalám, ďalší ľadu a iné horským národom.

Keď ich postavil päť, zapovedal sa, že ďalšie už nevytvorí. Svoje predsavzatie však porušil a teraz na Kronplatz, v najväčšom zimnom stredisku Južného Tirolska, otvoril ďalšie múzeum zasvätené histórii horolezectva. „Keď som budoval to minulé, zosilnel vo mne pocit, že tradičné horolezectvo ide ku dnu. Preto som postavil ešte šieste - a naozaj posledné, " hovorí Messner. „Predtým som sníval o zdolávaní horských stien, posledných pätnásť rokov žijem svojimi múzeami."

Nové múzeum je zavŕšením projektu MMM, čo je skratka pre Messner Mountain Museum, v preklade Messnerove horské múzeá, ktoré horolezec so zveličením označuje za svoju pätnástu osemtisícovku. Pri stavbe spolupracoval so slávnou britskou architektkou irackého pôvodu Zahou Hadid. Vďaka tomu vznikol unikátny umelecký celok, ako to sám Messner nazýva.

Steny, stropy a ďalšie prvky nového múzea sú odliate z betónu. Stavba vsadená do vrcholu kopca má panoramatické okná a terasu, z ktorej si návštevníci môžu vychutnať veľkolepý výhľad od Zillertalských Álp cez Ortler až po Dolomity.

Veľká časť múzea sa nachádza v podzemí, a preto pri jeho stavbe museli robotníci vyhĺbiť 4 000 m³ zeminy. Vďaka tomu však múzeum nezaberá príliš priestoru a uchováva si stálu teplotu v lete i v zime.

Medzi exponátmi MMM Corones nájdeme napríklad najväčšiu zbierku horolezeckých skôb na svete, topánky a výstroj horolezcov od 19. storočia až po súčasnosť či obrazy známych hôr. Viac ako exponáty však pre slávneho horolezca znamená umiestnenie múzea. Od staviteľov si vynútil presnú pozíciu tak, aby poskytovala výhľad na jeho obľúbené hory vrátane masívu Geisler, kde ako chlapec s lezením začínal.

01 - Modified: 2007-08-07 07:09:53 - Feat.: 0 - Title: Anketa HN: Aké sú vaše skúsenosti s médiami?
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-10 12:08:58 - Feat.: - Title: Lavína v rakúskych Alpách zasiahla nemeckých turistov, jeden zahynul 05 - Modified: 2024-04-06 07:10:14 - Feat.: - Title: Rakúsko bude o 40 rokov takmer bez ľadovcov. Už sa tomu nedá zabrániť, vravia vedci
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:34