StoryEditor

Príjemná retro dovolenka? Skúste napríklad Šíravu

23.07.2014, 23:47
Autor:
fnkfnk
Priehrady na Slovensku majú najlepšie časy za sebou. Ale stále vedia ponúknuť zaujímavú dovolenku. Pozrite si, čo môžete zažiť napríklad na Šírave.

Zemplínska Šírava
Šírava neďaleko Michaloviec ponúka v porovnaní s „konkurenčnou“ blízkou Domašou lepší pocit „letného rezortu“. Okrem kempingového či jednoduchého chatkového ubytovania tu nájdete aj relatívne slušné hotely. Túto sezónu ožil nový akvapark, kúpať sa môžete i v bazéne v stredisku Kaluža. Pri rovnakom stredisku rozhodne treba vyskúšať aj skvelú zemplínsku kuchyňu miestneho salaša.

 
Šírava ponúka aj mnoho možností na vodné športy. Snímka: intersportbenefit.sk

Určite vyskúšajte plavbu výletnou loďou Zemplín, ktorá vás za takmer hodinu povozí popri brehoch celej nádrže. Šírava je obľúbená aj nadšencami vodných športov (napríklad windsurfingu), stále „frčia“ aj požičovne vodných bicyklov. Východoslovenské more má celkovo sedem rekreačných stredísk. V Kamenci je napríklad známy Motel, kde sa konajú pravidelné víkendové letné párty v štýle „Ibiza“. Odporúčané pre mladšie vekové kategórie. 

Vzdialenosť autom z Bratislavy: 476 kilometrov, 5,8 hodiny 
Vzdialenosť autom z Košíc: 73 kilometrov, 1,1 hodiny

Čo treba vidieť v okolí

Vihorlat – Chránená krajinná oblasť. Podľa portálu sirava.net patrí k rozlohou slovenskému najmenšiemu, ale impozantnému sopečnému pohoriu. Nachádza sa na území okresov Sobrance, Michalovce, Humenné a Snina. Sopečnou činnosťou tu vzniklo veľa jazierok, tie sa postupne zmenili na rašeliniská. Najznámejšou lokalitou Vihorlatu je jazero Morské oko (618 m) s maximálnou hĺbkou 25 m. A nad ním si určite pozrite Sninský kameň – na príklad počas cesty po náučnom chodníku Remetské Hámre – Morské oko – Sninský kameň.

Hipocentrum – V obci Vinné nájdete okrem malého a príjemného Vinanskeho jazera aj jazdecký areál Hipocentrum. Ak s koňmi nemáte skúsenosti, môžete vyskúšať vedenú jazdu. Jazdiareň ponúka tiež rekreačné jazdenie, jazdeckú školu, jazdu v koči alebo vychádzky. Na jazdenie sa objednajte aspoň jeden deň vopred.


Aj pri Oravskej priehrade nájdete chaty, kempingy či stanové mestečká. Snímka: chatynaholi.sk

Oravská priehrada
Najbližšie mesto: Námestovo
Obľúbené turistické stredisko. Ponúka vo viacerých strediskách možnosti kúpania, jachtingu, bicyklovania či windsurfingu, iných vodných športov a atrakcií. V tesnej blízkosti priehrady je niekoľko chát, kempingov či možností na stanovanie. V ponuke sú aj vyhliadkové plavby loďou.

Liptovská Mara
Najbližšie mesto: Liptovský Mikuláš

Okrem ohromného pohľadu na Liptovskú Maru počas cesty po diaľnici smerom na Poprad si na Mare môžete vychutnať aj kúpanie – hoci jej turistický potenciál je dosť podcenený. Na pláži Mara v Liptovskom Trnovci, presne na polceste medzi aquaparkami Tatralandia a Bešeňová. Tamojší autokemping ponúka doplnkové služby, môžete si požičať vodný bicykel či vyskúšať vyhliadkovú plavbu. 

Palcmanská Maša (Dedinky)
Najbližšie mesto: Dobšiná
Najväčšia vodná nádrž na území Slovenského raja. Na jej brehoch vyrástli ubytovacie, športové a rekreačné zariadenia. Nájdete ju priamo pri obci Dedinky – známa je aj pod týmto názvom. Okrem kúpania či člnkovania je veľkým plusom blízkosť Slovenského raja a nekonečné možnosti na turistiku. 

Sĺňava
Najbližšie mesto: Piešťany

Vodná nádrž Sĺňava je najznámejšou vodnou plochou pri Piešťanoch. Milovníci športu si okrem plávania môžu vychutnať aj vodné lyžovanie, kanoe, veslovanie alebo jachting. Pri nádrži sa nachádzajú dva autokempy, penzióny i hotely.

 


Čo dnes nájdete v prílohe Leto s HN na tému Najznámejšie vodné nádrže na Slovensku

 

10 tipov na zaujímavé vodné nádrže a priehrady, kde sa môžete kúpať a venovať sa vodným športom

Čo ponúkajú známe východoslovenské nádrže - Zemplínska Šírava a Domaša

Tipy na výlety v ich okolí 

Prečo sa "slovenské moria" oplatí navštíviť napriek, tomu, že majú obdobie slávy za sebou   

 

Prílohu nájdete vo štvrtkových tlačených HN. 

Ak nemáte čas ísť do stánku, aktuálne HN si môžete jednoducho objednať v pdf verzii cez SMS na váš mail TU. Pohodlne, z domu či na cestách a hneď. 

Ak máte predplatené HNkonto, všetky tipy na slovenské priehrady nájdete online tu.


01 - Modified: 2006-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Možnosti: viazanie kníh i šitie odevov
01 - Modified: 2022-05-03 08:07:01 - Feat.: - Title: V požičovniach áut prakticky nikto nechce elektromobily. Ignorujú ich dokonca aj Nemci 02 - Modified: 2022-02-22 14:44:37 - Feat.: - Title: Raj bez rúšok, nádherné pláže a život v duchu hakuna matata: Bude Zanzibar novým Chorvátskom? 03 - Modified: 2022-01-10 05:31:33 - Feat.: - Title: Cestovateľ: Aké miesta nám svet môže závidieť, ktoré za to nestoja a prečo sú Tatry otrasné na dovolenku? 04 - Modified: 2022-01-04 09:21:13 - Feat.: - Title: Fico mlčí o svojom sviatočnom úniku do zahraničia. Kritizuje prezidentku, že sa nezastala oligarchu Výboha 05 - Modified: 2021-12-27 16:28:04 - Feat.: - Title: Veľký prehľad sviatkov a prázdnin v roku 2022. Koľko voľna nám prinesie nový rok?
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:19