StoryEditor

Grilovačky a garáže pre študentov. Takto sa býva na internáte vo Švajčiarsku

24.01.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Vlani v septembri som odišiel študovať ekonómiu do Švajčiarska. Získal som plné štipendium na jesenný semester a dostal som sa na najlepší internát v Bazileji, píše Michal pre portál idnes.cz.

Bazilej, ktorá má iba 170-tisíc obyvateľov, je jedným z najväčších miest vo Švajčiarsku a leží neďaleko hraníc s Nemeckom a Francúzskom. Najčastejšie sa tu hovorí švajčiarskou nemčinou, ktorej ale cudzinec nemá zo začiatku šancu rozumieť, potom nemecky a francúzsky.

Život vo Švajčiarsku, rovnako tak ako na tunajších internátoch, je veľmi špecifický. "Stundenheim in der Mittlere Strasse 33", na ktorý som sa hlásil, je považovaný za najlepší v Bazileji. Ponúka iba 99 jednolôžkových izieb a má veľmi striktné pravidlá a filozofiu. Na internáte smie bývať maximálne 50 percent Švajčiarov a zvyšok miest musí byť obsadený cudzincami.

Okrem toho sú študenti vyberaní aj podľa toho, čo študujú, aby zloženie mohlo byť čo možno najpestrejšie a dochádzalo tu tak, podľa internátnej filozofie, ku kultúrnej výmene názorov. Kto tu chce bývať, musí okrem oficiálnej prihlášky napísať aj esej na tému „Internátne spoločenstvo a ja" o tom, čo pre neho takéto spoločenstvo znamená, čo od neho očakáva a čo do neho môže priniesť.

Švajčiarsko je jedna z najdrahších krajín na svete. Študentský internát v Mittlere Strasse 33 je ale na tunajšie pomery relatívne lacný. Za mesiac pobytu sa tu za všetko platí necelých 500 švajčiarskych frankov, teda približne 460 eur. Zo všetkých zahraničných internátov, ktoré som mal za svoje štúdium možnosť navštíviť, bol tento vybavený úplne najlepšie.

Študenti tu majú garáž pre bicykle, rovnako ako podzemnú garáž pre autá. V študovni "Limbus" je futbalový stôl, šípky, bar a premietacie plátno s projektorom na večerné filmy.

Vedľa Limbusu máme provizórnu pingpongovú miestnosť a hudobnú miestnosť pre tunajších muzikantov. Každý študent má pridelenú časť uzamykateľnej kóje v pivnici a okrem bežnej chladničky v kuchyni aj priehradku v obrovskej mrazničke. Samozrejmosťou sú práčky, žehliaca doska so žehličkou a sušiareň.

Jednou z hlavných spoločenských miestností internátu je obývačka, kde sa schádza väčšina študentov pri čítaní novín, spoločenských hrách či len tak pre zábavu. Z tejto miestnosti sa dá priamo vyjsť na jeden z dvoch vonkajších dvorov, kde je v letných mesiacoch k dispozícii plno miest na posedenie a tiež sa tu často griluje.

Najčastejším miestom pre stretávanie študentov sú však študentské kuchyne. Sú plne vybavené a každý tu vždy nájde to, čo potrebuje. Podľa nepísaných pravidiel sa raňajkuje o 8., obeduje o 12:30 a večeria okolo 18. hodiny.

Všetky študentské izby sú takmer identické, majú okolo 14 metrov štvorcových a sú základne vybavené (posteľ, stôl, skriňa, umývadlo). Sprchy a toalety majú študenti spoločné, väčšinou pripadá jedna sprcha s toaletou na štyroch ľudí.

Nielen život na internáte, ale celé Švajčiarsko je obrovským dobrodružstvom a prial by som každému, aby mal rovnako tak ako ja tú možnosť si to vyskúšať.
 

01 - Modified: 2008-01-17 06:34:44 - Feat.: 0 - Title: STV zatiaľ bez diskusnej relácie
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:50