StoryEditor

Len my vieme kde. Vďaka romantickému filmu Prahu obsadzujú Číňania

12.08.2015, 12:23

Do Česka už tento rok prišlo vyše stotisíc čínskych turistov, o polovicu viac ako vlani. Veľký podiel na tom má podľa portálu idnes.cz romantický film natáčaný v Prahe, ktorý v ázijskej krajine za jediný týždeň videlo niekoľko miliónov divákov.



Stačí, aby sa na plátne objavili populárni ázijskí herci na pozadí fotogenického európskeho mesta, a hneď to má úplne zásadný vplyv na turistiku. Do Prahy práve teraz mieria zástupy Číňanov - len v prvom polroku roka ich prišlo 115-tisíc. V porovnaní s vlaňajškom je to viac než 40-percentný nárast.

Vo februári mal totiž premiéru prvý čínsky film natáčaný v českej metropole s názvom Somewhere only we know (Len my vieme kde). Je to príbeh s naivnou romantickou zápletkou, v ktorom čínske dievča odíde študovať do Prahy a zblíži sa tam s čínskym chlapcom.

„Faktorov, ktoré zvýšili záujem o české hlavné mesto, je samozrejme viac. Ale bezpochyby jedným z hlavných bol tento film, ktorý počas prvého týždňa od uvedenia videlo sto miliónov divákov,“ hovorí Martina Fišerová, hovorkyňa agentúry CzechTourism.

Praha si tento recept vyskúšala už pred desiatimi rokmi, kedy v juhokórejskej televízii slávil úspech seriál Milenci v Prahe. Počet turistov z tejto krajiny sa vtedy obratom zvýšil o šesťdesiat percent.



Tohtoročný čínsky film mal pritom pôvodne Prahu „zaprieť“. Hoci sa tam mal natáčať, dej bol pôvodne situovaný do Paríža. „Keď však producenti do Prahy prišli, natoľko ich uchvátila, že sa rozhodli zmeniť scenár,“ hovorí Radomír Dočekal zo spoločnosti Milk and Honey Pictures, ktorá sa na natáčaní podieľala.

Za pár dní má pritom mať premiéru ďalšia „pražská“ snímka čínskych filmárov s názvom Cities in Love, ktorý môže „ázijskú vlnu“ v Prahe - s pomocou slabej koruny a silnej čínskej ekonomiky - ešte umocniť.

„Tento film vznikol aj vďaka tomu prvému, pretože producentské tímy oboch snímok sa poznali,“ pokračuje Dočekal s tým, že Cities in Love pozostáva zo šiestich romantických príbehov, ktoré sa odohrávajú vždy v inom meste, okrem iného aj v Prahe.

Tretia čínska snímka sa začne v Prahe nakrúcať už v septembri. „Okrem toho evidujeme z čínskej strany záujem o natáčanie ďalších štyroch alebo piatich filmov,“ dodáva Dočekal.

Dôvodov, prečo čínske štáby mieria práve do Prahy, je viac, hlavnú úlohu však zrejme hrajú peniaze - natáčanie v Paríži by vyšlo výrazne drahšie. Ďalším dôvodom sú aj stimuly ministerstva kultúry, vďaka ktorým filmári dostanú časť investovaných peňazí späť.

Najväčšiu radosť z prílivu čínskych turistov môžu mať obchodníci, a najmä tí s luxusom, ktorí už kvôli jazykovej bariére začali zamestnávať v Ázii narodených hovorcov. „Navyše je náš personál školený, aby mohol poskytovať servis prispôsobený ich kultúre a zvykom,“ tvrdí marketingový riaditeľ Petr Jindra zo spoločnosti Luxury Brand Management, ktorá pôsobí v pražskej ulici luxusu - v Parížskej.

Nie je pritom pochýb, že sa to oplatí. Podľa spoločnosti Global Blue priemerný čínsky turista počas pobytu minie sumu presahujúcu 21-tisíc českých korún (780 eur). A viac než tretina z týchto výdavkov je za šperky či luxusné doplnky.

Lenže ako ďalší obchodníci upozorňujú, ani príval turistov z Číny zatiaľ nedokáže nahradiť výpadok turistov z Ruska.
Vlnu záujmu obyvateľov ázijských krajín sa preto chystá ešte priživiť pražský magistrát, ktorý chce väčšinu peňazí na propagáciu mesta nasmerovať práve na tento kontinent. Čiastočne spolieha aj na novú priamu linku medzi Prahou a Pekingom, ktorá začne lietať v septembri.

„Pripravujeme napríklad špeciálne propagačné balíčky, ktoré dostanú čínski turisti na spiatočnej ceste,“ hovorí pražský radca pre kultúru Jan Wolf. Vyšší záujem ázijských turistov si Praha sľubuje aj od Slovanskej epopeje, ktorá by mala byť postupne vystavená v Japonsku, Číne a Južnej Kórei.

Spoluprácu s Čínou - aj tú filmovú - taktiež dlhodobo presadzuje prezident Miloš Zeman napriek kritike, že príliš nadbieha krajine, ktorá nedodržiava ľudské práva.

01 - Modified: 2007-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon nové CD
01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:59