Zrejme najznámejšia pláž celého Cypru, Petra tou Roumiou, sa nachádza na južnom pobreží 25 kilometrov od Pafosu. Práve tu sa bohyňa lásky Afrodita údajne vynorila z vĺn. Pobrežie lemuje skupina skalísk, ktorej sa hovorí Afroditine skaly. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Z pláže až k oblakom. Dovolenka na Cypre prekvapí neopozeranými plážami aj úchvatnými horami

14.06.2022, 14:26
  • Len hodina jazdy autom vás prenesie od vyhriateho morského pobrežia do chladivých horských lesov, kde mnoho ľudí nestretnete.
  • Odľahlé horské osady sa zdajú byť až nekonečne ďaleko od pulzujúcich letovísk pri mori.
  • Cyprus je jednoducho ostrovom kontrastov.

Cyprus nikdy nebol a asi ani nebude v prvej lige turistických veľmocí. Predsa len ide o pomerne malý ostrov (necelých 10 000 kilometrov štvorcových), ktorý je navyše od roku 1974 politicky rozdelený na dve časti. Prevažná väčšina návštevníkov z Európy mieri na územie spravované medzinárodne uznanou cyperskou vládou, teda na južné dve tretiny ostrova.

Na takej malej ploche je však rôznorodých zaujímavostí viac než dosť. Týždenná dovolenka na Cypre, ak ju pojmete v aktívnom štýle, vám umožní spoznať väčšinu najkrajších zákutí krajiny. Nezabudnite pri tom prehodiť pár slov s miestnymi. Cyperčania majú priateľskú povahu a otvorené srdcia a radi sa s návštevníkmi o svoje skúsenosti podelia, uvádza portál iDnes.cz

Juhovýchod: bary, diskotéky a pláže

Nielen v Spojenom kráľovstve má Ayia Napa, dnes najväčšie turistické letovisko Cypru, povesť nonstop otvorených diskoték, barovej zábavy a turistického gýča každého druhu. Áno, to všetko tam existuje, napriek tomu sa ho oplatí navštíviť a my vám v článku vysvetlíme prečo.

Turistická infraštruktúra v Ayia Napa od 70. rokov 20. storočia obklopila malú rybársku dedinu a starobylý kláštor, ktorý dnes trochu bizarne prežíva uprostred všetkej tej bujarej zábavy. Hlavná turistická ulica Nissi Avenue nevedie priamo pozdĺž mora, je nutná malá odbočka. Stojí to však za to.

V galérii si pozrite ukážku z tohto cestovateľského letoviska: 

Ayia Napa má jedny z najkrajších pláží na celom Cypre. Nebudete tam síce sami, ale v pamäti vám ostanú krásne scenérie, zlatistý piesok a nádherne modré more. Do tunajšieho top výberu bezpochyby patrí Nissi Beach v západnej časti letoviska. Jej lákadlom je krátky most, ktorý pri odlive umožňuje dostať sa suchou nohou na protiľahlý ostrovček.

Veľmi pekné sú aj menšie pláže na východe Ayia Napa, napríklad Glyki Nero, ktorá má napriek svojmu názvu svetlý piesok. Neďaleko nájdete aj preslávený Most milencov, prirodzený skalný most nad pobrežím. Z Ayia Napa sa oplatí urobiť si výlet na asi desať kilometrov vzdialený mys Cape Greco.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 69% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Emirát plný adrenalínu a perál: Vyšiel z tieňa známejších bratov a uchvátil svet
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:58