StoryEditor

Legendy sa vracajú. Bez cenzúry a s internetom...

23.03.2006, 23:00
Jednou z mála televíznych radostí v bývalom režime boli idoly z dovozu. Animátori ideologicky príbuzných krajín stvorili pár postavičiek, pre ktoré mohli tunajší pionieri žiť rovnako ako žili ich kapitalistickí rovesníci pre Toma a Jerryho. No počkaj! ani Miazgovci nezomreli s dobou. Vracajú sa v nových sériách...
Zo starého tímu, ktorý v roku 1968 vymyslel prvý film o Vlkovi a Zajacovi, žije už len výtvarník Svetozar Rusakov. Pôvodne vyrobili animátori moskovských ateliérov iba jeden príbeh, netušili, že kreslená dvojica zaujme davy. Postupne však nakrútili ďalších šestnásť. "No počkaj! sa stal populárnym najmä vďaka tomu, že sa mnohí diváci stotožnili s Vlkom, ktorý bol smoliar, ležérne sa pohyboval a v jednom kuse fajčil," tvrdí animátor Michal Struss. Zajac bol málokomu sympatický.

Márnotratní synovia
Struss nepovažuje seriál za výtvarne výnimočný - jednotlivé časti vznikali s veľkým časovým odstupom, čo vysvetľuje výkyvy v kvalite. Autorom No počkaj! sa neustále pripomínalo, že vyrobili sovietsky model Toma a Jerryho, kopírovali Disneyho či americké kreslené seriály všeobecne. Rusakov, aj syn režiséra Kotenočkina Alexej, ktorý sa ujme nových dielov, nesúhlasia. Rudolf Urc z ateliéru animovanej tvorby VŠMU tvrdí, že rodokmeň sa nezaprie. "Americká animácia má pár zakódovaných pravidiel, ktoré No Počkaj! dôsledne dodržiava." Podľa neho Rusi použili rovnaký spôsob vyvolávania napätia, dynamizácie pohybu, dramatizácie deja..., hoci v kresbe sú menej precízni. Filmy štúdia Disney mali úspech aj preto, že vždy reagovali na aktuálne podnety. Karosérie áut, šaty, imidž a mejkap opisovali najnovšie trendy, presne o to sa v miestnych podmienkach snažili Vlk a Zajac.

Rodinka úžasných
Krok s dobou držali aj veľkohlaví poľskí bratia Lolek a Bolek, klasickí predstavitelia školopovinnej mládeže. Väčší úspech však zožali Miazgovci z Maďarska. Gejza, Paula, Aladár a Krista sa stali populárnymi z rovnakých dôvodov, z akých sú dnes obľúbení Simpsonovci či South Park. "Ich tvorcovia dokázali prečítať dobu a pochopiť, čo divák očakáva," vysvetľuje Urc. Miazgovci boli jedným z mála rodinných seriálov, ktoré sa k nám v tom čase dostali. Zaoberali sa inými problémami ako kreslené víly alebo krtkovia, preto okamžite zaujali. Vzťahy medzi postavičkami sa vyvíjali reálne, ventilovali sa manželské nezrovnalosti, súrodenecké problémy. Paula si nikdy nezabudla vzdychnúť, prečo sa nevydala za Pištu Hufnágela... Urc je presvedčený, že Maďari vedia, prečo sa dnes k seriálu vracajú - vypočítali si, že ak pridajú pár nových prvkov, majú ďalšiu šancu na úspech. Prvú sériu s názvom Miazgovci - Posolstvo z budúcnosti začala maďarská televízia vysielať už v roku 1969. Neskôr prišli Aladár vo vesmíre a v roku 1978 Miazgovci na prázdninách. József Nepp a Béla Ternovszky, ktorí v budapeštianskom štúdiu Ex-Ist pripravujú nové diely, prezradili, že rodina Miazgovcov sa v nich bude oboznamovať s internetom a počítačovou technikou.

Ostro sledované filmy
Príchod akýchkoľvek, hoci aj animovaných cudzincov do bývalého Československa, sa nezaobišiel bez komplikácií. "Nič sa nedostalo do vysielania bez súhlasu odbornej komisie. A nie jednej, ale niekoľkých," prízvukuje animátor Ondrej Slivka. V komisiách sedeli štátni funkcionári, absolventi straníckej školy. Slivka si netrúfa nazvať ich diletantmi - niekedy sa tam totiž dostali aj ozajstné špičky úžitkového umenia. Ideologický výber sa týkal všetkých, nielen animovaných filmov. Rudolf Urc tvrdí, že zo všetkých hodnotiacich členov mala aj tak najväčšiu moc autocenzúra. Predpokladá, že No počkaj! schválili automaticky. Vlk a Zajac prichádzali priamo z Ruska, a to im dávalo punc kvality a dôveryhodnosti.

Žihadlo včely robotníčky
Svetozar Rusakov si nepamätá, že by domáci straníci jeho seriál akýmkoľvek spôsobom cenzurovali. Spomína iba jediný prípad, keď prišlo napomenutie "zhora": Vlk sa v časti s názvom V múzeu zamotá do koberca a skončí v sarkofágu Ramzesa. Práve v tom čase navštívil ZSSR egyptský pohlavár, ktorý by scénu mohol vnímať ako zosmiešňovanie krajiny...
Vlk a Zajac sa cenzúre v podstate vyhli, čo je pri množstve násilia a scén, propagujúcich návykové látky, obdivuhodné. Balansovali na hranici, ale nik ich nezastavil. Cenzúru pravdepodobne nepotreboval ani iný dovozový seriál - Včielka Maja z NSR. Námet rozprávky pochádza z roku 1912 - spisovateľ Waldemar Bolsens vtedy vydal rovnomennú knihu. Fáma hovorí, že príbeh o nadradenej včelej rase, ktorá sa radikálne vyrovná s menej dokonalými druhmi hmyzu, radi zneužívali nacisti pri školení najmladších árijcov. Rovnako vyhovoval komunistom. Dnes stačí, keď Včielke Maji prisúdime didaktické schopnosti.

Zmena je smrť
Animátori sa zhodujú, že pokračovania seriálov by mali zachovať charaktery postáv. "Úspech ich hrdinov stojí na tradícii. Len čo sa zmení detail, na ktorý sú ľudia zvyknutí, strácajú čaro." Alexej Kotenočkin ml. ani štúdio Ex-Ist nepripravujú výrazné úpravy svojich hrdinov. Najväčší šok zažije pravdepodobne Vlk, ktorý z lásky k Európskej únii prestane fajčiť a piť. Inak sa frajírek v rozhalenke nevzdá ležérneho životného štýlu a Zajac mu ho naďalej bude znepríjemňovať. Nové časti sa odohrajú v prímorskom letovisku - to je všetko, čo tvorcovia zatiaľ prezradili. Miazgovci ostanú priemernou, rozhádanou, smoliarskou a vtipnou rodinou, sprevádzanou domácimi miláčikmi a otravným susedom Závišom. Ich najnovší záujem - internet - však autori plánovali využiť aj v prospech sponzorov. Producent Gábor Morvay sa pred časom vyjadril, že ak seriál finančne podporia počítačové firmy, je ochotný zabezpečiť im reklamný priestor. "Môžeme ich propagovať našimi figúrkami. Splynuli by tak s vysielanou epizódou, čo by splnilo efekt osemminútovej reklamy." Pôrod filmov dnes nie je ľahší ako v časoch totality. Iba okolnosti sa menia. Predtým tvrdá cenzúra, dnes pevné pravidlá producentsko-autorskej hry. "S tým rozdielom, že v komunizme neexistovala alternatíva," dodáva Urc.
01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ovplyvní vojna s Irakom vzdelávanie? 02 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milionárom za dva roky? Možno áno
menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:22