Autori: Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Jana Benková, Tomáš Vrtek Spolupráca: Roman Žitňanský, Katarína Bergerová, Patrícia Botková Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma (BoysPlayNice) Mlynica je súčasťou rozsiahleho postindustriálneho areálu Ľahkých stavebných hmôt v Bratislave. Od 60. rokov sa tu vyrábali tvárnice, dosky a panely z pórobetónu. Návrh stavia na kontraste starého a nového, zdôrazňuje kvalitu pôvodného objektu. K takémuto prístupu bolo nevyhnutné zbaviť sa nepotrebného nánosu, zvýrazniť statickú podstatu konštrukcií domu a vyťažiť z nej maximum pre nové využitie objektu. Z bývalej industriálnej budovy čisto výrobného charakteru sa po rekonštrukcii stane moderný objekt zmiešanej funkcie, určený na kultúrne podujatia, firemnú prezentáciu, administratívu a v malom rozsahu aj na bývanie vo voľných dispozíciách. porotca Pavol Mikolajčák Suverénnou nomináciou sa stala konverzia priemyselného objektu zo 60. rokov: Mlynica od ateliéru GUT GUT. Projekt, ktorý dokázal zachrániť pôvodnú priemyselnú stavbu a premeniť jej mohutnú štruktúru na plne užívateľný polyfunkčný objekt, využiteľný pre kultúrne podujatia, firemné prezentácie, administratívu, coworking a v malom rozsahu aj bývanie. Kontrast starého a nového a nezameniteľný charakter je už len podčiarknutý minimalistickým detailom, veľkorysým presvetlením a priestorom. Skvelá ukážka toho, ako sa dajú nevyužité priemyselné objekty revitalizovať s nepochybnou pridanou hodnotou.BoysPlayNice Photography & Concept (Jakub Skokan, Martin Tůma)
StoryEditor

Kontrast starého a nového. V Mlynici vznikol unikátny priestor pre administratívu aj byty

22.09.2018, 11:00
Autor:
lezolezo
Objekt Mlynice je súčasťou rozsiahleho post-industriálneho areálu Ľahkých stavebných hmôt v Bratislave.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

​​ Od šesťdesiatych rokov sa tu vyrábali tvárnice, dosky a panely z pórobetónu. Výroba prebiehala do roku 1992. Po privatizácií noví majitelia areál rozpredávali a začal postupne chátrať.

Architektonický návrh využíva konštrukčnú a statickú podstatu pôvodnej stavby. So železobetónovou kostrou vyplnenou pórobetónovým murivom fasád narába voľne a novú náplň len vkladá do existujúceho obalu.

Pozrite si fotografie z objektu Mlynice: 

​Fasády otvára účelovo na miestach, kde je to v súlade s novou dispozíciou, bez komponovania a s rešpektom k únosnosti existujúcich obvodových konštrukcii. Nové otvory majú voľnú a čitateľnú kompozíciu v protiklade k pôvodnej racionálnej mriežke okenných otvorov typickej pre industriálny objekt.

Objekt Mlynice je vertikálne funkčne rozčlenený na tri celky. Návrh jednotlivé časti nového programu - event, administratívne priestory a byty, necháva medzi sebou komunikovať cez ústredný halový priestor bývalej výroby.

Tvrdá konštrukcia nosného skeletu je doplnená transparentnými priečkami novej dispozície, mäkkými drevenými výplňovými panelmi, profilitovými stenami a voľne vedenými rozvodmi médií bez kapotáže. Z ústrednej haly sú sprístupnené pôvodné betónové násypníky, do ktorých sú vložené tri nové podlažia pre administratívu.

Kontrast starého a nového zdôrazňuje kvalitu pôvodného objektu, na ktorej sa rozhodol návrh stavať. K takémuto prístupu je nevyhnutné zbaviť sa nepotrebného nánosu, zvýrazniť statickú pod-statu konštrukcií domu a vyťažiť z nej maximum pre nové využitie objektu.

Z bývalej industriálnej budovy, čisto technicko-výrobného charakteru, sa po rekonštrukcii stane moderný objekt zmiešanej funkcie, určený pre kultúrne podujatia, firemnú prezentáciu, administratívu a v malom rozsahu aj pre bývanie vo voľných dispozíciách.

Ak chcete podporiť Mlynicu a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU: 

názov: Mlynica

autori: Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Jana Benková, Tomáš Vrtek

spolupráca: Roman Žitňanský, Katarína Bergerová, Patrícia Botková

fotografie: BoysPlayNice Photography & Concept (Jakub Skokan, Martin Tůma)

01 - Modified: 2018-09-26 12:34:43 - Feat.: 0 - Title: Dom, aký ste na Slovensku ešte nikdy nevideli. Architekt a vinár si ho postavili v korune stromu 02 - Modified: 2018-09-16 11:33:48 - Feat.: 0 - Title: Unikátna reštaurácia v nákupnom centre? Architekti sa pobili s komplikovaným priestorom 03 - Modified: 2018-09-19 09:13:47 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si zaujímavú rekonštrukciu starého bratislavského bytu. Vznikol otvorený a jednoduchý priestor
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:19