StoryEditor

Bratislavské kúpalisko prejde zásadnou premenou. Masívne zmeny sa odvíjali aj od potrieb a podnetov ľudí

16.03.2022, 12:00
Autor:
ipip
Kúpalisko Krasňany funguje od 60. rokov a patrí k obľúbeným miestam obyvateľov Bratislavy.

Architekti z ateliérov PLURAL, zerozero a Diervilla aktuálne dokončili architektonickú štúdiu a ukázali, ako sa zmení letné kúpalisko Krasňany v mestskej časti Rača.

Nová tvár známeho kúpaliska

Prvou zásadnou zmenou je veľkosť, zväčší sa totiž o takmer 3300 m2 novej plochy, ďalej sa zmodernizujú všetky bazény, zrekonštruuje sa súčasný bufet, v rámci areálu sa premiestnia športoviská a vďaka sezónnemu nafukovaciemu prístrešku sa bude môcť plavecký bazén využívať aj v zime.

MIB

Kúpalisko tiež získa nový vstup, šatne a kolonádu, ktorá bude spájať všetky objekty do jedného celku. Plánovanú obnovu zastrešuje hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy a Správou telovýchovných a rekreačných zariadení.
 Z týchto dôvodov sa kúpalisko po konzultácii s mestskou časťou dostalo do Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta.

„Rekonštrukcia začne obnovou bazénov, kde sa zmodernizujú technológie a povrchy. Novinkou bude úplne nový koncept bazénov. Veľký plavecký bazén sa rozdelí na plavecký a menší relaxačný bazén so sedením po obvode. V blízkosti bistra, pod dohľadom rodičov a pri hlavnom vstupe do areálu, sa budú nachádzať tri kruhové detské bazény s rôznymi vodnými atrakciami. Vďaka sezónnemu nafukovaciemu prístrešku bude veľký bazén otvorený pre plavcov počas celého roka,“ priblížil Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z MIB-u.

Zmeny v rámci prvej a druhej etapy

V prvej etape sa obnovia šatne a vybuduje prvá časť kolonády s novým vstupom na kúpalisko. Kolonádu, ktorá predstavuje kľúčový prvok celého návrhu, tvoria pergoly porastené popínavou zeleňou.

Konštrukcia bude prirodzene prepájať bistro, nový hlavný vstup do areálu, a tiež altán na jej západnom konci. Ďalej plochy s novými bazénmi a k nim prislúchajúce šatne, hygienické zázemie a skladové priestory. Kolonáda bude v severnej časti ukončená športovými ihriskami.

MIB

V druhej etape sa zrekonštruuje existujúci objekt bistra a dobuduje sa ďalšia časť kolonády. „Aby bolo bistro dostupné aj zvonku pre obyvateľov štvrte, jeho prevádzka bude obojstranne prístupná. Patričný komfort a tieň zabezpečí zachovaná existujúca zeleň, ktorá bude ešte doplnená o novú výsadbu. V poslednej tretej etape bude areál rozšírený o pozemok v jeho zadnej časti, kam budú sústredené športové ihriská,” doplnil architekt Martin Jančok z ateliéru PLURAL.

Susediaci pozemok s veľkosťou 3256 m2, o ktorý sa rozšíri areál kúpaliska, vlastní hlavné mesto a momentálne je nevyužitý. Architekti preto navrhli premiestniť všetky športové ihriská na novozískaný pozemok, ktorý sa nachádza v severnej časti areálu. Novinkou bude ďalšie volejbalové ihrisko, čo znamená, že v areáli budú dve pieskové volejbalové ihriská a tiež workoutové preliezky.
Lepšieho prevádzkového usporiadania sa dočkajú aj šatne, toalety, bistro či technická miestnosť.

„V rámci prípravy tohto projektu sa uskutočnili stretnutia s verejnosťou, kde kolegovia z participácie zisťovali súčasné fungovanie z pohľadu užívateľov a zbierali podnety, ktoré sme neskôr použili pri tvorbe architektonického zadania. Z týchto stretnutí vyplýva, že lokálnosť, rodinný a komunitný charakter sú hodnoty, ktoré ľudia oceňujú a na ktorých možno stavať do budúcnosti,“ uviedol Dzurilla.

Do konca roka architekti dopracujú projektovú dokumentáciu, na základe ktorej sa určí bližší harmonogram prác obnovy. Predpokladaný začiatok rekonštrukcie je budúci rok. Predbežný rozpočet na všetky tri etapy rekonštrukcie je vyčíslený na 3 milióny eur bez DPH. Projekt bude hradený z rozpočtu hlavného mesta, a tiež z prostriedkov Správy telovýchovných a rekreačných zariadení.

Obnova kúpaliska je súčasťou Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

*Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 14:03