Máte doma krištáľ bežne na stole, teda určený nielen pre hostí?
Prirodzene. Krištáľ je v našej domácnosti každodennou súčasťou. Ráno si vychutnávame šálku kávy z našich pohárov alebo smoothie drinky z pohárov na vodu. Nebojíme sa ho používať, aj keď naši zákazníci sa práve tohto niekedy obávajú. Krištáľové sklo je síce krehké, no zvládne toho napočudovanie veľa. A, samozrejme, návštevám ponúkame nápoje z krištáľových pohárov.
Do akej miery sa darí vašej spoločnosti ovplyvniť v tomto duchu správanie spotrebiteľov, čiže chápať krištáľ ako spotrebný, nie sviatočný predmet?
Komunikovať myšlienku „vytiahnuť krištáľ z vitrín“ sme sa rozhodli prostredníctvom výstav. Na nich sme priamo komunikovali so zákazníkmi. Mnohí z nich ani netušili, že brusiarne na Slovensku ešte existujú. Preto sme sa rozhodli ukazovať verejnosti, ako sa vlastne brúsi, a to s pomocou exkurzií.
Zmenilo sa niečo za posledné desaťročia na prístupe spotrebiteľov ku krištáľu, možno aj vďaka vašej novej komunikácii?
Veľa zákazníkov nám píše na sociálnych sieťach alebo ich stretávame na výstavách a vravia nám, ako začali používať krištáľ častejšie. Veľmi nás to teší, či už sú to výrobky od nás, alebo ide o historické kúsky.
O ktoré druhy krištáľu je v súčasnosti najväčší dopyt, prevažuje záujem o tie súvisiace so stolovaním, či skôr o dekoratívne veci? Aký je ich jednotlivý podiel na produkcii?
Momentálne sú naše najpredávanejšie kúsky whisky sety, nasledujú poháre, potom vázy a ostatný sortiment. Ak by sme to chceli vyjadriť v podieloch, v rámci čísel tvoria whisky sety a poháre polovicu, vázy 30 a ostatný sortiment 20 percent produkcie.
Tradičnými záujemcami bývali vždy zahraniční zákazníci, najčastejšie turisti. Koľko tvoria z vášho obratu?
Zahraničná klientela tvorí približne 20 percent obratu. V tejto súvislosti už podnikáme aktivity so zameraním na expanziu do zahraničia.
Ako ste získali alebo získavate nových odberateľov a v ktorých krajinách?
Máme rozrobené rokovania s firmou, ktorá je expertom vo vývoze luxusnejších výrobkov a zaujala ju naša produkcia.
Zostáva vám 66% na dočítanie.