Kam sa ten svet rúti, keď už ani pánska elegancia nie je, čím bývala? Móda sa skrátka neustále rozvoľňuje a generácie, ktorým sa to nepáči, sa môžu len prizerať, zmieriť sa s tým – alebo sa pridať. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Súmrak kravaty: Prečo je ozdoba mužských krkov na ústupe?

  • Viazanka odchádza zo súčasnej politickej scény a opúšťa aj kancelárske prostredie.
  • Prečo muži hromadne odkladajú kravaty? A môže sa ozdobný uzol ešte niekedy vrátiť na pánske krky?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Traja prezidenti v miestnosti, a ani jeden nemá okolo krku kravatu – to nie je začiatok trápneho vtipu, ale historický moment, ktorý sa udial na konci marca v New Yorku, keď sa súčasná hlava Spojených štátov Joe Biden stretol so svojimi predchodcami Barackom Obamom a Billom Clintonom.

Obaja bývalí prezidenti vystúpili, aby demokratickému kandidátovi pomohli vybrať peniaze na jeho prezidentskú kampaň, a hoci zbierka skutočne vyniesla rekordných 25 miliónov dolárov, ten večer bol zásadný predovšetkým pre pánsku módu. Sú rozhalené biele košele troch významných mužov začiatkom konca nosenia kravát, alebo sú definitívne bodkou za niečím síce elegantným, ale nepohodlným a prežitým?

image

Kontroverzia menom legíny: Kam vlastne patria a nepatria elastické nohavice?

„Po pandémii sa všetci vrátili do práce – okrem kravát,“ zhodnotila módna historička Kimberly Chrismanová-Campbellová pre americké rádio NPR vplyv koronavírusu na obliekanie a pripomenula, že kravata mala namále už dlhšiu dobu.

Snímka Obamu, Bidena a Clintona s holými krkmi totiž tiež pripomína stretnutie lídrov G7 z roku 2022, kedy sa francúzsky prezident Emmanuel Macron s britským premiérom Borisom Johnsonom a ďalšími svetovými politikmi stretli na rozkvitnutej lúke v bavorských Alpách – a mali košele rozopnuté na dva gombíky.

Odloženie kravát je teda jasné politické vyhlásenie aj módne posolstvo. Ešte nedávno bola viazanka neodmysliteľnou výbavou podnikateľov, manažérov, právnikov i politikov, skrátka všetkých, ktorí chceli vyzerať dôveryhodne. Avšak hodvábny doplnok okolo krku môže byť použitý aj proti svojmu nositeľovi a urobiť z neho „namysleného panáka“.

A tak v záujme hľadania voličských hlasov aj politici odhadzujú kravaty čo najďalej, aby voličom dali najavo, že žijú rovnakú nenaškrobenú realitu. Lenže keď si ozdobnú stuhu neuviaže už ani prezident alebo premiér, kto iný ju bude nosiť?

Chorvátske dedičstvo

Aby sa kravaty dostali do pánskeho šatníka, museli sa v 17. storočí objaviť v Paríži chorvátski vojaci so šatkami okolo krku. Ich dekoratívnosť vtedy oslovila francúzskeho kráľa Ľudovíta XIII. natoľko, že

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 66% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: 0 - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Známy odborník na etiketu: Nechcem sa dožiť, keď bude žena pomáhať mužovi do kabáta 03 - Modified: 2023-12-26 13:01:37 - Feat.: 0 - Title: Folkloristka o deformácii návrhárov "tradičných" prvkov a politikoch, ktorí ich bez zmyslu a vkusu zneužívajú
01 - Modified: 2024-06-20 17:00:00 - Feat.: - Title: Biela nie je len pre nevestu: Naučte sa, ako ju nosiť, aby nevyzerala nudne a bez emócii 02 - Modified: 2024-06-20 12:00:00 - Feat.: - Title: BMW vylepšuje svoj bestseller. V hlavnej úlohe je uhladenosť a prekopaný interiér 03 - Modified: 2024-06-20 09:25:00 - Feat.: - Title: Keď sa ľudia menili na veci. Otroctvo nás sprevádza tisícročia a trvá napriek zmenám v nastavení spoločnosti 04 - Modified: 2024-06-20 05:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyznať v našich chutiach: Čo nám telo signalizuje prostredníctvom jedla? 05 - Modified: 2024-06-20 05:53:57 - Feat.: - Title: Herec Ladislav Chudík: Rodinné šťastie sa mu roky vyhýbalo
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. jún 2024 19:33