StoryEditor

Nezabúdajme. A neponižujme sa

26.02.2015, 23:02
Prečítajte si editorial magazínu prečo nie?! od šéfredaktorky Hospodárskych novín Marcely Šimkovej.

Každý zdravý vzťah má mať jasne určené pravidlá. Treba aspoň rámcovo vedieť, do čoho vstupujete, za akých okolností ste ochotní v tom zotrvať a kedy je už pre vás ďalšie fungovanie neakceptovateľné. Jednoducho, treba si určiť presné hranice. A tie následne dodržiavať.

Takto by to malo vyzerať. Ako sa však ukazuje, táto kedysi bežná predstava je zdrapom papiera. Nerešpektujú sa dohody, sľuby, triviálne princípy. Nerešpektujú sa hranice ľudskosti, morálky, a už ani tie najzákladnejšie – hranice štátov.
Rusko nám ukázalo, že aj keď sa niekto môže javiť ako pomerne štandardný partner, nakoniec sa z neho môže stať úplný opak. Európa by mohla cítiť sklamanie. Ako vždy, keď niekomu dôverujte a on vám podrazí nohy. Ale čo sme čakali? Po prvých náznakoch, po prvých vyjadreniach? Po neoznačených vojakoch niekde od Moskvy?
Môžeme sa pýtať, či nám to došlo dosť skoro, či bolo správne akceptovať niekoho, kto nedodržiaval pravidlá hry. Či nebol namieste rozchod. Ako v každom bežnom vzťahu.



Namiesto toho sa stala úplne iná vec. Európa urobila nechtiac z hlavnej tváre Ruska Vladimira Putina superstar. Stačí dať meno Putin do titulku správy a článok je medzi top najčítanejšími takmer na každom webe. Stačí, aby niekam pricestoval, a všetci ho chcú vidieť.

Možno sa vám bude zdať takýto úvod v magazíne, akým je prečo nie?! zvláštny. Ale Rusko sa ťahá, hoci v trocha inej podobe, aj vydaním, ktoré práve držíte v ruke. Jedni zo zaujímavých ľudí, o ktorých píšeme, pre Putina robili. Povedané veľmi prenesene. Práve ruský prezident má ich zlatom vyšívanú knihu. Zoznámte sa – to sú Antalovci. Chcete ešte viac? Muž, ktorého ste zas videli na titulnej strane prečo nie?! – Peter Novotný – má tiež s touto krajinou čosi do činenia. Opäť s trochou zveličenia. Pomáhal totiž zarábať ruským oligarchom.

Mohlo by sa zdať, že toho Ruska tu máme všade okolo až príliš. Avšak mali sme ho tu omnoho, omnoho viac. Ešte pred 26 rokmi. Bol to celkom intenzívny, ale aj ponižujúci vzťah. Je preto legitímne pýtať sa, či človek/krajina chce mať opäť vzťah, v ktorom jednou zo základných charakteristík bude poníženie. Či sa vám to páči alebo nie. Jednoducho to tak bude.
Verím, že v týchto trocha ponurých časoch vám aspoň prečo nie?! prinesie nadhľad a inšpiráciu. A ukáže vám, že veci a ľudia dokážu byť naďalej prekvapujúci a motivujúci.

01 - Modified: 2007-03-26 12:43:00 - Feat.: 0 - Title: EK žiada od Poľska a Česka krátenie objemu emisií CO2
01 - Modified: 2021-06-09 12:47:13 - Feat.: - Title: Akademia prichádza s novými lákadlami: Veríme, že hostia na nás nezabudli, odkazujú 02 - Modified: 2020-12-02 13:33:36 - Feat.: - Title: Celosvetový úspech nadanej Slovenky: Jej čelenkou sa pýši aj Khloe Kardashianová 03 - Modified: 2020-03-01 21:07:11 - Feat.: - Title: Komentár šéfredaktorky Marcely Šimkovej: Matovič a Pellegrini sa budú potrebovať. A vedia o tom 04 - Modified: 2019-03-31 22:05:35 - Feat.: - Title: Komentár šéfredaktorky HN: Čaputová je preventívne opatrenie proti extrému 05 - Modified: 2019-03-17 20:31:10 - Feat.: - Title: Komentár šéfredaktorky HN: Môže prísť zmena. Ale iná, akú sme čakali
menuLevel = 2, menuRoute = style/editorial, menuAlias = editorial, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:48