Na jeho fungovanie je potrebná dostatočná výživa, vrátane dobrých tukov. „Náš mozog sa skladá z takmer 60 percent tuku. Ide o významnú stavebnú zložku nervových buniek,“ potvrdzuje odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská, PhD.
Mastné kyseliny sú cenné zložky, ktoré majú vplyv na náš mozog. „Na fungovanie mozgu má vplyv najmä druh tukov, ktoré konzumujeme a obsah mastných kyselín. Dôležitú úlohu hrajú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny,“ vysvetľuje Babinská.
Esenciálne nenasýtené mastné kyseliny patria k nedostatočne zastúpeným v strave vo väčšine krajín Európy. Sú však potrebné na udržanie optimálneho zdravotného stavu. Napríklad DHA pri dennom príjme 250 mg prispieva k udržaniu normálnej funkcie mozgu. Na druhej strane, pre normálny rast a vývoj detí je potrebná kyselina ALA s 2 gramami denne. Telo si ich nedokáže samo vyrobiť, takže musia byť získané z potravy. Je preto veľmi dôležité, čo jeme.
Potraviny pre správne fungovanie mozgu nájdete v našej galérii.