V pomyselnej súťaži o najzdravší alkoholický nápoj je jasným víťazom červené víno. Má slušný obsah minerálov (železa, draslíka, horčíka) a antioxidantov, ako sú flavonoidy alebo resveratrol. Posledná menovaná látka je napríklad aj v čučoriedkach, ríbezliach, arašídoch alebo kakau a podľa výskumníkov z Harvard Medical School môže predlžovať životaschopnosť a obranyschopnosť buniek, a tak aj náš život. S červeným vínom súvisia aj často proklamované benefity stredomorského jedálnička, vedci už preukázali jeho vplyv na vyvažovanie hladiny cholesterolu v krvi alebo na prevenciu srdcových ochorení. Zle na tom nie je ani víno biele alebo ružové, sú však všeobecne sladšie a viac kalorické. Záleží ale vždy na konkrétnej odrode a na podielu alkoholu. Napríklad ťažšie chardonnay alebo sauvignon blanc majú viac kalórií než ľahšie pinot alebo rizling. Ak chcete držať váhu dole, odporúča Kristína Bačová vyberať zo suchých bielych vín. Vhodným spôsobom, ako v lete piť víno, je sangria s množstvom ovocia - aspoň do seba dostanete vitamíny. Len to chce nedoslaďovať. Prekvapivo nízku kalorickú hodnotu, ale zato veľa prirodzeného cukru majú vína šumivé, ako je šampanské alebo prosecco. Akokoľvek k tomu slnečné dni zvádzajú, vyhnite sa miešaniu prosecca s aperitívmi. Radšej ho pite samotné. Šampanské alebo sekt môžete trochu vylepšiť rozmixovanými broskyňami, pomarančovou alebo grepovou šťavou - najlepšie takou, čo si sami doma vytlačítte. Rovnako ako u vína aj tu platí: hlavne s mierou. Dať si na záhradnej party štyri bellini alebo džbán sangrie rozhodne nie je to isté ako zjesť misku ovocného šalátu.Pixabay
StoryEditor

Francúzi majú veľký sviatok. Prišlo nové beaujolais

17.11.2017, 09:17
Autor:
ČTKČTK
Začali sa svetovo preslávené slávnosti vína. Vo Francúzsku otvorili prvé fľaše nového Beaujolais.

Aktuálny ročník tradičného mladého červeného vína z oblasti Beujolais pri Lyone podľa agentúry AFP chutí po lesných jahodách, malinách a čiernych ríbezliach. 

Oslavy sa už tradične konajú počas tretieho novembrového týždňa, začínajú sa vždy vo štvrtok. 

Nové beaujolais je ľahké, no nie príliš kvalitné víno, napriek tomu sa veľmi dobre pije. Je mladé, chudobné na triesloviny a podľa väčšiny odborníkov sa nehodí na dlhé skladovanie.

Akcia sa však každoročne teší veľkej popularite, sprevádzajú ju totiž drahé marketingové kampane. Tohtoročné oslavy sa konajú aj napriek tomu, že objem vína je menší ako je obvyklé. Vínnu révu totiž silne poškodil mráz, krúpobitie a sucho.

Slávnosti si obľúbili aj Japonci, Američania, Číňania alebo Belgičania. Japonsko je pritom po Francúzsku najväčším odberateľom mladého vína, ročne si objednáva okolo šesť miliónov fliaš. 

Nové beaujolais zažilo najväčšiu popularitu v 80. rokoch, jeho predaj však v posledných 15 rokoch klesá, upozorňuje agentúra AFP. V roku 2016 sa predalo 25,2 milionu fľiaš, čo je o pol milióna menej ako rok predtým.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 05:30