StoryEditor

Najlepší český šéfkuchár na rovinu: Biopotravinám neverím, je to len marketing

01.12.2017, 08:50
Autor:
ČTKČTK
Neverí na nálepku biopotravín, toto označenie je podľa neho len biznisom.

Šéfkuchár z najlepšej českej reštaurácie Maurerovho výberu olomouckej Entrée - Přemek Forejt sa snaží dokázať, že aj z obyčajných surovín sa dajú urobiť super jedlá.

Super jedlá z lacných surovín

Podľa Forejta je Entrée špecifickou reštauráciou, ktorá ale nemá jasný štýl.

"Lístok sa mení aj dva tri týždne. Ľudia to berú ako celok - tú atmosféru, jedlo, mladý kolektív a asi sa to našim hosťom páči," povedal.  V reštaurácii sa snaží dokázať, že aj z normálnych surovín možno pripraviť kvalitné a zábavné pokrmy.

Entrée

​Príkladom môže byť "hovädzie znojemské", ktoré reštaurácia ponúka. "Vzali sme si pôvodné suroviny, ale úplne to prekopali - so znojemským to nemá vlastne nič spoločné. Sú tam dva druhy hovädzieho mäsa, horčica, tri druhy uhoriek, ryža akoby v pene a v ryžovom chipse. Vzali sme si suroviny a urobili to podľa seba," vysvetlil.

Aktuálne najviac odporúča ochutnať knedľu s vajcami, ktorú reštaurácia servíruje s hľuzovkou. Drahé suroviny však podľa neho nie sú pre podnik kľúčové,  skôr naopak.

Bio je len marketing

"Nikdy sme nepoužívali extrémne drahé veci. Možno že ich teraz máme pár drahších, ale sú doplnkom, nie že by sme na tom úplne stavali," dodal. Forejt sa snaží využívať regionálne suroviny, na nálepku "bio" na potravinách však neverí, podľa neho ide len o marketing.

"Najradšej beriem zeleninu od tých, ktorých poznám a nepozerám sa na to, či tam majú nálepku bio alebo nie," uzavrel. Forejt v minulosti varil napríklad v londýnskej michelinskej reštaurácii L'Autre Pied a dva roky v brnenskej Koishi fish & sushi.

Facebook/Premek Forejt

​​V Entrée začal pracovať aj vďaka tomu, že mu majiteľ nechal voľnú ruku. Na striebornej priečke tento rok skončila jedna z troch reštaurácií s michelinskou hviezdou v ČR - Radisson Blu Alcron hotel, Alcron na čele s šéfkuchárom Romanom Paulusom. Tretiu priečku obsadila Terasa U Zlaté studne s kuchárom Pavlom Sapíkom, ktorá vlani obsadila druhé miesto.

01 - Modified: 2017-11-27 12:40:27 - Feat.: 0 - Title: Pijete až štyri kávy denne? Na počudovanie robíte to správne pre zdravie, odkazujú odborníci 02 - Modified: 2017-07-24 13:31:17 - Feat.: 0 - Title: Na tieto štyri veci si dávajte v reštauráciách pozor, radí svetoznámy Gordon Ramsay 03 - Modified: 2017-11-24 12:32:33 - Feat.: 0 - Title: Gordon Ramsay sa tvrdo obul do vegánov a vegetariánov
01 - Modified: 2024-12-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba? 02 - Modified: 2024-12-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Poklad našich špajzí: Táto bežná potravina je ideálna pri chudnutí, cvičení, zápche a nabitá vitamínmi 03 - Modified: 2024-12-14 06:30:00 - Feat.: - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie 04 - Modified: 2024-12-13 16:38:46 - Feat.: - Title: Na prácu v gastre už netreba osvedčenie spôsobilosti. Povinnosť ruší zákon, ktorý podpísal Pellegrini 05 - Modified: 2024-12-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Švédske mäsové guľky vo svete preslávil nábytkársky gigant, ich pôvod však siaha do Osmanskej ríše
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. december 2024 07:39