Pitie kávy je bezpečné. Dokonca až štyri šálky denne. Tvrdí to nové vyhodnotenie viac ako 200 vedeckých štúdií, ktoré zverejnil odborný časopis British Medical Journal.
"Konzumácia kávy bola častejšie spojená s kladnými než negatívnymi dopadmi na celú škálu zdravotných rizík," uviedli autori tejto porovnávacej štúdie.
Vysokú konzumáciu kávy sprevádzali nižšie riziká konkrétnych typov rakoviny:
- rakovina prostaty
- výstelky maternice
- melanóm
- rakovina ústnej dutiny
- leukémia
- nemelanómová rakovina kože
- rakovina pečene
Konzumenti kávy, ktorí si v rámci štúdie dopriali tri šálky denne, mali najnižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb, koronárnej choroby srdca a infarktu. Konzumácia kávy bola tiež spojená s nižším rizikom neurologických problémov, vrátane Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a depresie.
Negatívne zdravotné následky zistili pri konzumácii kávy počas tehotenstva. V tomto prípade sa zdá byť konzumácia kávy spojená s nízkou pôrodnou váhou, predčasným pôrodom a potraty.
U žien náchylných k lámavosti kostí káva zvyšuje riziko ďalších fraktúr, tvrdia vedci na základe najnovšieho prieskumu.