Káva vás udrží aktívnymi a bdelými aj hodiny po jej vypití. Výskum ukazuje, že kofeín môže pomôcť zvýšiť váš metabolizmus. Káva je tiež bohatá na antioxidanty, ktoré znižujú zápal v tele.Pixabay
StoryEditor

Aj káva podlieha módnym trendom: Hitom je kyslá chuť, mlieko je lepšie ako cukor

21.01.2018, 11:00
Káva môže mať rôznu chuť, podobu a spôsob prípravy.

 Ak však chcete ochutnať tú pravú, pôvodnú chuť kávy, mali by ste siahnuť po etiópskej, odporúča coffee ambasádorka spoločnosti Nespresso Michaela Illíková. 

"V Etiópii pretrvali prapôvodné odrody kávy arabica. Je to ako s ružami. Ak sa dostanete k pôvodnej odrode, je najvoňavejšia a najkrajšia. Aj v Etiópii sa káva prispôsobila prostrediu a rastie tam v pokoji, bez toho aby musela bojovať o svoje miesto na slnku. Sú plné aróm, doma sa každému darí najlepšie. Platí to pre ľudí, ruže aj pre kávu."

Arabica sa z Etiópie postupom stáročí dostala do rôznych kútov sveta. "Všade absolvovala kríženie, útrapy. Nehovoríme, že kvôli tomu je menej kvalitná, to určite nie. Skôr je iná. No stále platí, že najjemnejšia, najvoňavejšia a najkvalitnejšia káva arabica rastie v Etiópii," hovorí Michaela Illíková. 

Arabica alebo robusta?

Ale s kávou je to trošku komplikovanejšie ako sa na prvý pohľad zdá.  Etiópia je síce prapôvodnou domovinou kávy arabica, no ďalší druh robusta pochádza z Ugandy alebo Konga. "

V Nestlé v Nespresse máme obrovské laboratóriá, kde sa dlhé roky pracuje s kávou. Naši odborníci krížia nové odrody a venujú sa aj genetike. Podarilo sa im urobiť rozsiahly genetický rozbor chromozómov kávy. Ich zistenia boli prekvapivé. Arabica pochádza z robusty. Prvé odrody kávy sú staré štyri až päť miliónov rokov, jedna z nich je práve robusta a ďalšia coffea eugenioides. Tieto dve kávy sa z pohľadu genetiky nemali nikdy spojiť. No stalo, kávy sa stretli a ich potomkom je arabica". 

Nespresso

Všetky teórie o tom, že jedine arabica je vyvoleným druhom a robusta je podradná, sa  týmto výskumom otočili dolu hlavou. Zaznávaná robusta v posledných rokoch dostala šancu.

"V roku 2009 urobil Coffee Institut veľký snem v Ugande. Experti už vtedy  začali tušiť, že tamojšia robusta nie je až taká zlá. Vedeli, že má zaujímavú vôňu a stojí za to preskúmať ju. Zhodli sa, že robusta môže byť vnímaná ako výberová káva. Okrem toho povedali, že nemôžu porovnávať jablká a hrušky a vymysleli nové názvoslovie a pravidlá pre robusty. Od tej chvíle sa začal celý priemysel seriózne venovať aj robuste," hovorí Michaela Illíková z Nespressa.

Káva a móda

Napriek tomu, že sa pije od napamäti, jej prípravy či prísady podliehajú módnym trendom. "S kávou sa občas vymýšľajú psie kusy," s úsmevom hodnotí coffee ambasádorka. "Rozumiem prečo je tomu tak. Výrobcovia kávy chcú zákazníkov nabádať, aby experimentovali, aby skúšali nové chute a tváre, ktoré má káva a ktoré vôbec nepoznáme."

Rozhodli ste sa zo zdravotných dôvodov vyškrtnúť zo svojho každodenného režimu vašu obľúbenú šálku kávy? O tom, či káva je alebo nie je zdraviu prospešná, sa neustále vedú debaty a odborné výskumy sa vo svojich výsledkoch často líšia. Kofeín, ktorý patrí medzi najpoužívanejšie stimulanty, dokáže dočasne potlačiť únavu, zlepšovať sústredenie a zvyšovať bdelosť. Nadmerné pitie kávy však nie je úplne bez rizika. Kofeín mierne zvyšuje systolický i diastolický krvný tlak, môže viesť k poruchám spánku a jeho konzumácia sa neodporúča tehotným ženám. Avšak čo sa týka cukrovky, môže mať pitie kávy svoje pozitíva. Niektoré štúdie ukazujú, že káva (s obsahom kofeínu i bez) môže znižovať riziko vzniku diabetu 2. typu. Rozhodli ste sa zo zdravotných dôvodov vyškrtnúť zo svojho každodenného režimu vašu obľúbenú šálku kávy? O tom, či káva je alebo nie je zdraviu prospešná, sa neustále vedú debaty a odborné výskumy sa vo svojich výsledkoch často líšia. Kofeín, ktorý patrí medzi najpoužívanejšie stimulanty, dokáže dočasne potlačiť únavu, zlepšovať sústredenie a zvyšovať bdelosť. Nadmerné pitie kávy však nie je úplne bez rizika. Kofeín mierne zvyšuje systolický i diastolický krvný tlak, môže viesť k poruchám spánku a jeho konzumácia sa neodporúča tehotným ženám. Avšak čo sa týka cukrovky, môže mať pitie kávy svoje pozitíva. Niektoré štúdie ukazujú, že káva (s obsahom kofeínu i bez) môže znižovať riziko vzniku diabetu 2. typu. Pixabay

​V koktail baroch už bežne dostanete drinky, ktorých hlavnou ingredienciou je káva. Miešajú ju s pivom, vínom, rôznymi druhmi alkoholu alebo napríklad s kokosom. "Už približne dva roky sa skloňuje názov cold brew, teda lúhovanie kávy za studena, sýti sa dusíkom a dá sa načapovať z pípy ako pivo. Nerobí to veľa podnikov, ale dajú sa nájsť, hlavne v Spojených štátoch amerických."

Kyslá káva je trendy

Kyslá káva je momentálne veľmi populárna, no Michaela Illíková tvrdí, že nie každému to vyhovuje. "Ľudia však kyslejšiu kávu akceptujú, lebo taký je teraz trend. Ale ja by som im poradila, aby pili to, čo im chutí. Pravda je, že veľa ľudí žiada dobrú kávu a experimentujú. Navštevujú kvalitné kaviarne, kde im barista odporučí nové zmesy a odrody, poradí im, čo by mali ochutnať, takáto kávová kultúra sa u nás postupne vytvára a je to dobre. Káva ľudí zaujíma, majú na ňu názor, vzdelávajú sa a skúšajú."

Kávové chute fungujú veľmi podobne ako pri kvalitnej whisky či rume. K niektorým chutiam sa prosto musíte prepracovať. "Vyskúšate kávu, ktorá vám bude extrémne chutiť. Na druhý deň však dostanete inú a zistíte, že vám vôbec nevyhovuje. A to neznamená, že káva je zlá, len nie je vhodná pre vaše chuťové bunky."

Kávová degustácia

Michaela Illíková organizuje aj degustácie kávy a jej klienti sú často prekvapení. "Ja im iba poviem, tu sa nebojte, tu vás nik nebude súdiť."

Coffee ambasádorka firmy Nespresso odmieta predsudky, mýty aj zvyky, ktoré sa viažu ku káve: "Nech si každý pije takú kávu ako on chce. Kto som ja, aby som ho hodnotila a niečo mu vnucovala? Faktom ale je, že ak chcete zistiť akú má káva naozajstnú chuť, mali by ste ochutnať aspoň jeden-dva dúšky čistej čiernej kávy. Potom si už pridajte čo chcete."

Cukor, mlieko alebo syr či olej?

Mnohým z nás však čistá káva vôbec nevyhovuje a potrebujeme ju zjemniť. Čo do nej pridať a nemeniť príliš jej chuť? "Ak dáte do kávy cukor alebo med, úplne zmeníte jej chuť. Ak chcete, aby bola jemnejšia, sladšia, skôr si pridajte mlieko, ale radšej nízkotučné, ktoré chuť tak nemení, čím menej tuku, tým lepšie. Mlieko stiahne najostrejšie tóny, no kyslosť alebo ovocnosť v káve stále zostane.

My ale skúšame rôzne kombinácie. Ponúkame kávu s foie gras, kávu so syrom... V Brazílii bežne pijú kávu a zajedajú ju syrom, nám pripadá divné. To, že káva patrí iba k dezertu, to je náš zvyk. Teraz sa chystáme skúšať kávu s rôznymi druhmi olejov. S olejom z paraorechov chutí vynikajúco, hľuzovkový olej mi moc nesedel, je veľmi intenzívny. V zásade je to o tom, že stojíte pri kávovare, pozriete do chladničky alebo do špajze a niečo vyskúšate."

01 - Modified: 2017-06-23 12:12:01 - Feat.: 0 - Title: Nespresso prichádza na slovenský trh. Prvú pobočku otvorí v Bratislave 02 - Modified: 2017-09-07 15:30:40 - Feat.: 0 - Title: NESPRESSO otvorilo svoj prvý butik v SR 03 - Modified: 2017-02-05 10:19:51 - Feat.: 0 - Title: Najdrahšia káva na svete sa robí ručne zo slonieho trusu. Kilo za vyše 1750 eur 04 - Modified: 2017-04-03 18:11:58 - Feat.: 0 - Title: Káva trochu inak. Zdravšie.S maslom a kokosovým olejom 05 - Modified: 2017-08-14 06:42:14 - Feat.: 0 - Title: Priesvitná káva zo Slovenska boduje vo svete 06 - Modified: 2017-08-30 13:08:40 - Feat.: 0 - Title: Káva s príchuťou limetky? Boli sme na mieste, kde sa pestuje
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 03 - Modified: 2024-03-08 11:09:31 - Feat.: - Title: Trh s kávou už nebude rovnaký. Zásoby robusty sú rekordne nízke, náš najväčší výrobca hlási zdražovanie 04 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa stane, keď skončíte s kofeínom? Odborník vysvetľuje skryté výhody 05 - Modified: 2024-01-24 13:49:39 - Feat.: - Title: Preháňate to s kávou? Tieto znaky vám prezradia, že jej pijete až príliš
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 07:20