Vo veku 91 rokov zomrel jeden z najznámejších šéfkuchárov sveta, Francúz Paul Bocuse. Informoval o tom na twitteri francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.
Bocuse, dlhoročný držiteľ troch michelinských hviezd, bol medzi odborníkmi označovaný ako guru modernej gastronómie alebo ako pápež francúzskej kuchyne.
Stál totiž pri zrode hnutia "nouvelle cuisine", ktoré v 60. a 70. rokoch 20. storočia spôsobilo doslova revolúciu dôrazom na experiment, prezentáciu jedál a kvalitné sezónne ingrediencie.
Paul Bocuse est mort, la Gastronomie est en deuil.
— Gérard Collomb (@gerardcollomb) January 20, 2018
Monsieur Paul, c’était la France. Simplicité & générosité. Excellence & art de vivre.
Le pape des gastronomes nous quitte. Puissent nos chefs, à Lyon, comme aux quatre coins du monde, longtemps cultiver les fruits de sa passion. pic.twitter.com/XI0ozzzGJK
Bocuse sa stal prvým šéfkuchárom modernej éry, ktorý šikovne využil svojho postavenia celebrity.
Do svojej reštaurácie v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyone tak lákal labužníkov z celého sveta, ktorí prichádzali ochutnať jeho slávnej špeciality - polievku s čiernymi hľuzovkami, šunku v sene, hydinové frikasé s čučoriedkami či holúbätká.
Podnik drží tri michelinské hviezdy, najvyššie ocenenie v obore, nepretržite od roku 1965.
Veľký propagátor francúzskej kuchyne s vizážou bonviván stál pri zrode mnohých trendov, ktoré vo svete vysokej gastronómie prežívajú dodnes.
Kládol dôraz na perfektný servis, estetické pôsobenie jedla na tanieri a neobvyklé kombinácie surovín, pritom však nemal strach experimentovať s tradičnými postupmi a spracovaním.
Spoločne s ďalšími slávnymi šéfkuchári založil spolok "Bande a Bocuse" na propagáciu novej kuchyne. V roku 1987 potom inicioval súťaž "Bocuse d'Or", ktorá každoročne oceňuje najlepšie svetové šéfkuchára.