StoryEditor

Prečo cudzincom neponúkam vepřo – knedlo – zelo a prečo majú Ázijci problém jesť sviečkovú?

17.10.2025, 00:00
  • Narodil sa a vyštudoval v Košiciach, považuje sa za Čechoslováka a stal sa bojovníkom za lepšie zajtrajšky českej gastronómie.
  • „Otec pochádza zo Slovenska, mama z Prahy. Časť rodiny žila tu, takže sme každý rok chodili navštevovať babičku. Letné prázdniny sme zase trávili u strýka v južných Čechách,“ vysvetľuje pre Tému CHRISTIAN SZABO (39).
  • Pred ôsmimi rokmi založil cestovnú agentúru Local Food Tour Prague a organizuje pre zahraničných turistov potulky Prahou za jedlom.
  • „Snažím sa, aby so mnou spoznali zaujímavé miesta, vyhli sa turistickým pasciam a ochutnali dobré jedlo. Kvôli tomu som preštudoval množstvo odborných kníh, aby som im mohol rozprávať zasvätene aj o histórii našej kuchyne.“
  • Tejto téme sa venuje aj vo svojej knihe Evoluce českého jídla.

Kam beriete cudzincov, aby spoznali pravú českú kuchyňu?

Exkurzia trvá tri-štyri hodiny, prechádzame sa po Starom a Novom Meste. Navštívime päť podnikov. Snažím sa, aby turisti toho ochutnali čo najviac. Najprv si dáme predjedlo, väčšinou typický český chlebíček v bistre Sisters. Potom českú tradičnú polievku, napríklad kulajdu. Napríklad v reštaurácii Lokál alebo Mincovna, čo je jedno z mála miest priamo na Staromestskom námestí, ktoré nie je typická „holiareň“ turistov. Miesta mením podľa aktuálnej ponuky, ale musí to byť na mojej trase. Potom ideme na pivo. A potom na hlavné jedlo. Spravidla nechám priniesť doprostred stola viac pokrmov, ktoré zdieľame. Nakoniec si dáme variáciu českých dezertov a kávu či čaj.

Kam idete na hlavné jedlo?

V poslednom čase často chodíme do Kantýny, pretože tam môžeme ochutnať variáciu rôznych pokrmov. Veľmi sa mi páči aj Čestr, Špejle, Tiskárna. Napríklad v Kantýne majú aj pokrmy, ktoré sú pod ochrannou známkou Európskej únie. Trebárs pravú Pražskú šunku, ktorú vyrába vychýrený mäsiar František Kšána. Alebo rovno zájdeme do jeho mäsiarstva v pasáži na Dlouhej ulici. Môžeme tam otestovať aj jeho kvalitný špekáčik, ktorý vám podľa priania ogrilujú. Alebo vynikajúcu sekanú, tá podľa mňa dobre reprezentuje našu historickú kuchyňu. Alebo si niekde inde dáme napríklad zeleninový šalát a zemiakovú placku. Inokedy zase zájdeme na slivkové knedličky do Café Savoy alebo Vinohradského parlamentu.

Kam na dezerty?

Klientov beriem na naše typické dezerty z obdobia prvej republiky. Dám im priniesť veterník a venček, špic, punčový rez alebo dezert Míša. Ideme do Cukrárne Myšák, kaviarne Louvre, IPA Café či do Světozoru.

Čo je bez diskusie české jedlo?

Čechov považujem za

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 91% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-08-13 06:59:25 - Feat.: 0 - Title: Zdeněk Pohlreich: Každý tvrdí, že to robí z lásky, ale pre 99,9 percenta je to biznis. Tento svet je falošný 02 - Modified: 2025-10-08 07:51:03 - Feat.: 0 - Title: Ako sa "vylepšujú" potraviny: Sú lokálne naozaj zdravšie a ktoré ultraspracované sú najhoršie?
01 - Modified: 2025-11-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Marek Trubač, odborník na etiketu a protokol: Nikto už nemá čas ani na pozdrav. A čo sa deje za múrmi paláca? 02 - Modified: 2025-11-18 19:00:00 - Feat.: - Title: S prenájmom si nesieme pocit, že oň môžeme prísť: Podľa sociologičky predovšetkým mladí žijú len pre vlastné osobné šťastie 03 - Modified: 2025-11-18 10:07:04 - Feat.: - Title: ROZHOVOR František Košarišťan alias Fero Joke o ZÁROBKOCH: „Radšej robím s dobrým tímom ľudí a za nižší honorár.“ 04 - Modified: 2025-11-18 09:08:51 - Feat.: - Title: Odmietla som niekoľko ponúk, hoci boli zaujímavé: Prestali jej chodiť ponuky a tak zmenila zamestnanie 05 - Modified: 2025-11-17 15:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Bára Basiková: Mama bola pre mňa cudzí človek
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
21. november 2025 22:57