Pixabay
StoryEditor

Majster sveta aj michelinský kuchár. Zo slovenskej školy vzišli svetové mená v oblasti gastronómie

29.01.2018, 10:55
Autor:
TasrTasr
Mnohí z nich dnes šéfujú veľkým kuchyniam v špičkových reštauráciách.

Stredná odborná škola (SOŠ) gastronómie a cestovného ruchu v Nitre už viac ako tri desaťročia vychováva odborníkov v gastronómii.

„Spomenula by som napríklad Matúša Remenára, ktorý v súčasnosti pracuje ako šéfkuchár a bol v tíme kuchárov, ktorí vlastnili michelinskú hviezdu. Som rada, že nám o tomto svojom úspechu bol porozprávať aj na škole a vysvetlil našim žiakom, aké bolo náročné stať sa michelinským kuchárom,“ uviedla riaditeľka školy Alena Panisová.

Ako pripomenula, na škole študovala aj Barbora Benková, ktorá je absolútnou víťazkou v oblasti baristiky a svoje skúsenosti si dopĺňala aj na kávovej plantáži v Brazílii.

„V súčasnej dobe študuje na vysokej škole a baristike sa stále venuje,“ povedala Panisová. Ďalším je Erik Lőrincz. „Ten je absolútnym víťazom sveta v príprave miešaných nápojov a v tejto oblasti pracuje aj naďalej. Je jedným z našich prvých veľmi úspešných svetoznámych absolventov. Dnes pracuje v Londýne i v Los Angeles. Pripravoval dokonca aj nápoj pre britskú kráľovnú Alžbetu. Má o tom celý článok publikovaný v odborných časopisoch,“ skonštatovala Panisová.

Ako zdôraznila, za úspešných absolventov sa dajú považovať všetci študenti, ktorí sa dokázali uplatniť na trhu práce, prípadne pokračovali v ďalšom štúdiu.

„Sú medzi nimi napríklad aj rozhlasoví a televízni redaktori či kuchári ako Bruno Helebrant, ktorý je zástupcom šéfkuchára v reštaurácii Gaucho v Anglicku či Roman Borovský, ktorý bol kuchárom v známom pražskom Kampa Parku a pracoval aj v Londýne,“ dodala Panisová.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:32