Instagram/michelinguide
StoryEditor

Michelin rozdával hviezdy reštauráciám po celom svete. Neobišiel ani našich susedov

06.02.2018, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Tradičný sprievodca reštauráciami a hotelmi Michelin v tohtoročnom vydaní venovanom Francúzsku ocenil 621 reštaurácií, teda o päť viac ako vlani. Najmenej o hviezdičku si polepšilo 57 podnikov.

Medzi ocenenými je tiež viac šéfkuchárov pôvodom zo zahraničia. Najprestížnejších, teda trojhviezdičkových reštaurácií je teraz v krajine 28. Najnovšie sa medzi ne zaradili reštaurácie vedené šéfkuchármi Christophom Bacquieom a Marcom Veyratom. 67-ročnému Veyratovi sa to podarilo už tretíkrát. 

Svetlé aj temné stránky "gastro hviezdy"

Tento rok Michelin prvýkrát vyškrtol zo zoznamu šéfkuchára Sébastiena Brasa, a to na jeho vlastnú žiadosť, ktorú zdôvodnil tým, že dlhoročné trojhviezdičkové ocenenie ho vystavuje príliš veľkému tlaku.

Niektorí šéfkuchári už v minulosti kvôli očakávanej či realizovanej strate hviezdičky spáchali samovraždu. Prítomnosť v sprievodcovi je ale inak pre drvivú väčšinu šéfkuchárov najvyššou métou - okrem prestíže sa prejaví aj zvýšením obratu zhruba o 80 percent v priebehu iba troch rokov.

Naopak strata hviezdy, najmä tej jedinej, ktorá predstavuje aj opustenie sprievodcu, býva pre podniky nepríjemná, niekedy až katastrofálna, napríklad aj s takmer stopercentným úbytkom klientely.

Ani tento rok tvrdému ortieľ niekoľko reštaurácií neušlo, vrátane podniku Aphrodite v juhofrancúzskom Nice, ktorý ponúkol do svojho repertoáru menu s hmyzom, čo možno u inšpektorov Michelinu vyvolalo rozpaky.

Michelinské ocenenie je aj v Čechách

Nových dvojhviezdičkových podnikov je päť, celkovo 85. Je medzi nimi aj reštaurácia Paloma spájaná s českým premiérom v demisii Andrejom Babišom, ktorá si "dvojtrofej" pod vedením šéfkuchára Nicolasa Decherchiho udržuje od roku 2016.

Reštaurácií s jednou hviezdou je 508, z toho nových 50, vrátane 18 v parížskej aglomerácii. Drvivou väčšinou ocenených nováčikov v tejto kategórii sú šéfkuchári vo veku od 30 do 40 rokov.

Najviac ocenených medzi zahraničnými šéfkuchármi je z Japonska. Dvaja majú dve hviezdy a po jednej ďalší dvaja, vrátane Rjunosukeho Naitóa v parížskej reštaurácii Pertinence.

Michelinskými hviezdami sa pýšia tiež šéfkuchári z Dánska, Kanady, Libanonu a Grécka. Dvaja najmladší francúzski šéfkuchári majú ešte len 27 rokov.

Jediná troj-hviezdičková žena

Iba jedna žena vedie trojhviezdičkovú reštauráciu: je ňou Anne-Sophie Picová, ktorá prevzala záštitu nad najnovším vydaním sprievodcu. Slávnostnú ceremóniu začala tým, že usporiadatelia vzdali hold nedávno zosnulému Paulovi Bocuseovi, jednému z najznámejších šéfkuchárov sveta.

@paulbocuse_officiel You will always be in our hearts. RIP #91 #paulbocuse

Príspevok, ktorý zdieľa Michelin Guide (official) (@michelinguide),

Bocuse, ktorý bol podľa odborníkov "guru modernej gastronómie" alebo "pápež francúzskej kuchyne", zomrel v januári vo veku 91 rokov. Reštaurácii dlhoročného držiteľa troch michelinských hviezd L'Auberge du Pont de Collonges, zostali všetky tri trofeje aj v najnovšom sprievodcovi.

Gastronomický sprievodca Michelin sa v tlačenej podobe začne predávať 9. februára. Vlani vyšiel v počte 52 tisíc výtlačkoch, čo je tretina oproti nákladu ešte pred niekoľkými rokmi.

Naopak mnohomiliónové návštevy zažíva sprievodca v elektronickej podobe. Známy červený sprievodca, ktorého priazeň výrazne zvyšuje reštauráciám návštevnosť, vychádza od roku 1900 a v roku 1933 zaviedol hviezdičkový systém.

  • Tri hviezdy znamenajú "výnimočnú kuchyňu, ktorá stojí za cestu"
  • Dve hviezdičky značia "výbornú kuchyňu, ktorá stojí za zachádzku"
  • Jednu hviezdičku dostávajú veľmi dobré reštaurácie vo svojej kategórii

Michelin vydáva aj sprievodcu po zahraničných reštauráciách. V poslednom sprievodcovi sa Michelin Main Cities of Europe objavujú aj českí šéfkuchári.

01 - Modified: 2018-02-05 16:34:08 - Feat.: 0 - Title: Chcú naučiť Európu jesť hmyz. Česi otvoria najväčšiu farmu cvrčkov na svete
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:57