Archív Miroslava Grusza
StoryEditor

Michelinský šéfkuchár o škodlivosti v stravovaní: Prečo sa vyhnúť chémii v jedle?

V potravinách sú zvyšky hormónov, pesticídov aj antibiotík. Väčšinou sú obsiahnuté v malom množstve, ale dnes už je preukázaná ich škodlivosť pri dlhodobej konzumácii.

Svetové organizácie a štáty stále sprísňujú limity a hodnoty. Tieto informácie sú všeobecne známe, ale ako sa obyčajný človek môže vyhnúť nebezpečnej chémii v jedle?

Prvým najdôležitejším krokom je rozhodnutie s tým niečo robiť a nebyť pasívnym konzumentom. Už v supermarkete môžeme začať premýšľať čo si prinesieme domov, píše pre Lidovky Miroslav Grusz, šéfkuchár MG reštaurácie.

Polievka zo sáčku alebo vývar z kusu mäsa? Čerstvé bylinky alebo koreniace zmesi obsahujúce soli a glutamany? Jogurt s mesačnou trvanlivosťou alebo čerstvý mliečny výrobok? Každé rozhodnutie nás posúva o krok ďalej.

Nemusíme všetko nakúpiť v supermarkete. Dnešná doba ponúka veľa možností a právo voľby. Farmárske trhy sú už veľmi rozšírené a kúpiť čerstvú zeleninu, domáce poctivé pečivo či mäso z fariem nie je žiadny problém.

Slow food

Okrem už známeho označenia bio existuje celosvetové hnutie slow food, ktoré podporuje dobré, čisté a poctivé jedlo. Chráni miestne produkty, váži si kultúru stolovania a vytvára protiklad k rozšírenému fast foodu.

V tejto organizácii som už deviatym rokom členom a naše reštaurácie sú týmto hnutím doporučované. Čo to vlastne znamená? Oceňuje poctivú kuchuňu, citlivý výber kvalitných surovín. Nápadité a sezónne menu.

Som rád že ľudí, ktorým nie je jedno čo jedia, stále pribúda. Záujem národa o kultúru jedla, zdravie a stolovanie patrí k ukazovateľom vzdelanosti národa, som rád, že mám možnosť prispievať k jeho vzostupu.

Miroslav Grusz

  • Po škole začínal v pražskom hoteli Renaissance, kde získaval prvé kuchárske skúsenosti tiež pod vedením Zdeňka Pohlreicha. Po piatich rokoch zamieril do svojho prvého zahraničného angažmánu - Marriott v Zürichu.
  • Po návrate nastúpil do kuchyne reštaurácie Allegro v hoteli Four Seasons. Tu sa postupne stretol s absolútnou špičkou svetovej gastronómie Vitom Mollica a Andreou Accordim, s ním bol tiež pri tom, keď Allegra získala michelinskú hviezdu, prvú v Česku a bývalej strednej Európe vôbec.
  • Tam sa tiež viac zoznámil s talianskou kuchyňou, ktorá mu natoľko učarovala, že sa rozhodol zdokonaliť na mieste, v Restaurant Palagio v hoteli Four Seasons vo Florencii opäť po boku michelinskej hviezdy Vita Mollica v oboch prípadoch ako jeden zo zástupcov.
  • Po návrate do Česka strávil štyri roky v pražskom hoteli Augustine zo svetového reťazca Rocco Forte Hotels, kde sa postupne prepracoval na pozíciu executive chef a spolupracoval s Jeffom Blandom, Lee Streatonom či Markom Hixom.
  • Na svojej pozícii viedol tím 20 kuchárov a pozbieral rôzne ocenenia. Príkladom je tretí najlepší fine dining reštaurácia v Prahe v ročenke magazínu EURO a S. Pellegrino a Acqua Panna v roku 2013 a ocenením Bib Gourmand.
  • Za 20 rokov v 5* hoteloch varil pre mnoho svetových celebrít. Posledné dva roky ste ho mohli stretávať v pražskej reštaurácii Aroma (známeho ambasádora talianskej gastronómie Riccarda Lucque), kde ako head chef mohol naplno uplatniť svoje skúsenosti zo zahraničia aj kreativitu a cit pre suroviny a ich kombinácie.(Ocenenie Bib Gourmand od Michelin guide - kvalitné dobré jedlo za dobrú cenu).
  • Otvorenie vlastnej reštaurácie nesúcej jeho meno je logickým vyvrcholením jeho profesionálnej kariéry, ktorá tento rok získala medzi TOP reštauráciami (EURO magazín) 3. miesto v Českej republike v kategórii mimopražské podniky.
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 13:15