StoryEditor

Ako sa stravovať pri celiakii? Neverte týmto známym mýtov a osvojte si základné pravidlá

14.10.2020, 17:00
Autor:
redred
Môžu jesť celiatici chlieb? Alebo sú iba príliš vyberaví? Okolo celiakie existuje napriek pokroku vo vzdelávaní a výskume stále veľa mýtov.

V posledných rokoch sa ukázalo, že celiakia sa vyskytuje oveľa častejšie ako sa predpokladalo. Touto poruchou trpí na Slovensku jeden z 200 alebo 250 ľudí, častejšie postihuje ženy.

Určité príznaky vykazuje približne jedno percento z populácie, aj keď nemajú poruchu diagnostikovanú. „Chorobu treba vždy brať s plnou vážnosťou,“ vysvetlil pre HN gastroeneterológ Peter Minárik.

„A to aj vtedy, ak sa zistia iba subklinické alebo klinicky nemé bezpríznakové formy. Pacienti musia po celý život dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu. Momentálne je jedinou účinnou a kauzálnou liečbou ochorenia. Celiatici sa preto musia konzekventne vyhýbať jedlám, ktoré obsahujú obilnú múku (pšenica, raž, jačmeň a čiastočne aj ovos).“

Ako by sa mali vôbec celiatici stravovať?

Zosumarizovali sme základné pravidlá aj chybné mýty, ktoré uvádza Insider. V galérii si pozrite, ktorým z nich by sme mali prestať veriť, čo vlastne stravovanie celiatikov (ne)zahŕňa a ako bonus na záver výber vhodných a nevhodných potravín:

*V článku sme priniesli aj informácie od MUDr. Petra Minárika, PhD.

Peter Minárik:

  • Lekár so špecializáciou internista, geriater a gastroenterológ.
  • V posledných rokoch podrobne sleduje témy, týkajúce sa životosprávy a jej súvislosti s ľudským zdravím i chorobami (obezita, podvýživa, celiakia, výživa pri nádorových ochoreniach, pri poruche tukového metabolizmu ai.).
  • Okrem ambulantnej gastroenterologickej praxe v Onkologickej nemocnici svätej Alžbety v Bratislave sa v Centre zdravia a výživy ONLIFE venuje aj komplexnej liečbe obezity.
  • Dôraz kladie na manažment životného štýlu (lifestyle management) a na klinicky a vedecky overené metódy liečby.
01 - Modified: 2019-10-25 11:41:33 - Feat.: 0 - Title: Cedíte cestoviny cez sitko? Robíte jednu zo zásadných chýb pri varení, odkazuje šéfkuchárka
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:23