Zlatým pravidlom kvalitného nočného odpočinku je podľa výskumov vedcov z austrálskeho Sydney zaspávanie s čistou hlavou. Nevyriešené spory, naštrbené medziľudské vzťahy, úzkostné stavy ako následok stresu v práci či večerné hádky nám zaručia spánok s takmer nulovou hodnotou a sny, v ktorých sa mozog bude snažiť podvedome doriešiť to, čo sme nedokázali alebo nestihli dať na poriadok cez deň na vedomej úrovni. Ľahšie sa to poradí, ako spraví, no naozaj sa pokúste ísť do postele čistí nielen fyzicky, ale aj psychicky. Čo môžete, odpustite a urovnajte ešte pred koncom dňa. Inak sa zobudíte do problémov, ktoré ostali večer neuzavreté. A navyše ešte aj budete vyčerpaní po noci plnej problematických snov a plytkého spánku.Flickr
StoryEditor

Zabudnite na teplé mlieko. Spánok vám prinesie táto každodenná potravina

21.04.2018, 00:01
Autor:
ipip
Ak máte problémy so zaspávaním, nezanedbávajte benefity jednej bežnej suroviny.

Štúdia z University of Pennsylvania tvrdí, že kľúčom k dobrému spánku sú ryby. V článku sa uvádza spojitosť medzi pravidelnou konzumáciou rýb a vysokou kvalitou spánku u čínskych školákov, a to vďaka omega-3-mastným kyselinám nachádzajúcim sa v rybách, píše Time.

Okrem dôsledkov zlepšeného spánku, zaznamenali vedci u týchto detí aj vyššiu úroveň na testoch IQ. "Existuje vzťah medzi spotrebou rýb a vyšším kognitívnym fungovaním. To, čo tu dokumentujeme, je, že je to práve lepší spánok, ktorý tento vzťah vysvetľuje," hovorí Adrian Raine, jeden z autorov a profesor kriminológie, psychiatrie a psychológie na University of Pennsylvania.

Výskumníci požiadali 541 školákov v Číne vo veku 9 až 11 rokov, aby opísali svoje stravovacie návyky vrátane toho, ako často jedli ryby. Ich rodičia boli medzitým požiadaní, aby odpovedali na otázky týkajúce sa ich spánku.

Keď potom deti dovŕšili vek 12 rokov, výskumníci vykonali IQ testy. Zistili, že čím viac rýb v strave prijímali, tým lepší spánok mali a tým sa zvyšovalo aj ich skóre IQ.

Zatiaľ čo štúdia bola zameraná výlučne na deti, Raine upozorňuje, že "tieto zistenia sa môžu vzťahovať aj na dospelých", pričom sa odvoláva na štúdie, ktoré preukázali, že prijímanie omega-3 mastných kyselín môže u dospelých zmeniť psychologické funkcie.

„Jedenie rýb už len niekoľkokrát za mesiac môže zlepšiť fungovanie mozgu,“ hovorí Raine a dodáva, že "dôležitá je vyvážená strava.

Pripomeňme, že ďalšie štúdie spojili pravidelnú konzumáciu omega-3 mastných kyselín tiež so zmiernením príznakov pacientov s ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou).

Tí si pochvaľovali najmä zlepšenie pozornosti, schopnosti sústredenia, ale aj pamäte. Pozitívny vplyv majú tieto tuky aj na depresívne a úzkostlivé stavy.

Problém zaspať

Ak večer hodiny pozeráte do stropu, môže to byť aj ale nedostatkom horčíka, píše Insider. Práve tento minerál hrá kľúčovú rolu pri uvoľnovaní svalstva, a tým aj pri zaspávaní. Štúdia z roku 2006 v časopise Medical Hypothesis dokonca predpokladá, že nedostatok horčíka sa podpisuje aj na depresii či duševných problémoch.

Doplniť ho pritom nie je ťažké. Okrem niektorých druhov rýb ho obsahuje väčšina orechov a semien (napríklad slnečnica, sezamové semienka či para orechy), fazuľa, šošovica a zelené fazuľkové struky. Skvelým zdrojom je tiež avokádo, takže dobrá správa pre milovníkov guacamole.

Vyhnite sa makrele aj mečúňovi

Skvelou voľbou je napríklad losos, tuniak, halibut, ale aj pstruh, sivoň alebo zubáč. V súvislosti s morskými rybami varujú odborníci pred tými druhmi, ktoré môžu obsahovať väčšie množstvo ortuti.

Preto sa radšej vyhnite žraločiemu mäsu, mečúňovi a makrele. Ideálne je konzumovať ryby aspoň raz až dvakrát týždenne.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-10 05:17:04 - Feat.: - Title: Losos má len zriedka sýto oranžovú farbu, väčšinou je umelo dofarbený. Aké riziká so sebou prinášajú rybie farmy? 05 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 06:22