video.iDNES.cz
StoryEditor

Už žiadne vegánske klobásy ani slanina. Francúzsko zakáže zavádzajúce názvy

24.04.2018, 11:00
Autor:
divdiv
Ak potraviny nemajú živočíšny pôvod,mohli by ich názvy zavádzať zákazníkov, tvrdia poslanci.

Výrobcovia potravín vo Francúzsku budú musieť porozmýšľať o nových spôsoboch, ako opísať niektoré vegetariánske a vegánske potraviny. Francúzska vláda im totiž chce zakázať používať výrazy ako "vegetariánske klobásy" či "vegánska slanina".

Poslanci hlasovali za zákaz používania týchto názvov s tým, že uvádzajú zákazníkov do omylu, uvádza iDnes.cz. Ako uviedol britský denník Independent, firmy už nebudú môcť používať slová ako burger, steak, klobása alebo filé, aby opísali potraviny, ktoré neobsahujú žiadne mäso.

Zákaz sa bude vzťahovať aj na alternatívy mlieka. Opatrenia predložil poslanec Jean-Baptiste Moreau, ktorý svoje argumenty založil na rozsudku Európskeho súdneho dvora z minulého roka.

Ten rozhodol, že výrobky z tofu nemôžu byť uvádzané na trh ako "mlieko" alebo "maslo". Moreau, farmár a člen hnutia En Marche! prezidenta Macrona, hovorí, že je dôležité bojovať proti falošným tvrdeniam.

"Naše výrobky budú musieť byť správne označené. Pojmy "syr" a "steak" budú vyhradené len pre produkty živočíšneho pôvodu. Ten, kto sa zákazom odmietne riadiť, môže dostať pokutu až do výšky 300 tisíc eur."

Podľa Wendy Higginsovej zo spoločnosti Humane Society International (ktorá sa zaoberá ochranou zvierat) Francúzsko touto úpravou nezastaví popularitu vegánskych a vegánskych jedál. 

"Je škoda, že namiesto toho, aby Francúzsko prijalo vegánsku a vegetariánsku stravu, tak zaujala pozíciu obrannej paranoje, ktorá ale nárast tohto jedla nezastaví, pretože je lahodné a výživné," povedala Higginsová. "Ekonomické a ekologické výhody prevažujú bez ohľadu na to, ako produkty nazývate," dodala.

01 - Modified: 2017-05-28 21:13:02 - Feat.: 0 - Title: Vegáni vs. mäsožravci. Odborník na rovinu hovorí, čo potrebujete vedieť 02 - Modified: 2017-11-05 10:03:29 - Feat.: 0 - Title: Jedného dňa vegánstvo nebude možnosť, ale nutnosť, odkazuje food blogerka
01 - Modified: 2025-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Bolesti hlavy, únava, zlé trávenie? Nepodceňujte tieto príznaky, môže ísť o syndróm priepustného čreva 02 - Modified: 2025-03-14 15:26:30 - Feat.: - Title: Dankovo opatrenie prebíjajú nové dane. Za obedné menu míňame o desiatky centov viac 03 - Modified: 2025-03-07 11:30:09 - Feat.: - Title: Nemusíš cestovať k moru, aby si si vychutnal čerstvé delikatesy. Kam v Bratislave na plody mora? 04 - Modified: 2025-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Croissant vôbec nevznikol vo Francúzsku, ale v skutočnosti len 50 kilometrov od Bratislavy 05 - Modified: 2025-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Kosti či hrozno: Tieto, naše zdanlivo bežné, potraviny sú pre psov nebezpečné. Čo robiť, keď ich zjedia?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. marec 2025 18:48