StoryEditor

V hoteli Lomnica sme sa dotkli hviezd. Aj tých michelinských

24.05.2018, 10:23
Hotel Lomnica sa 18. a 19. mája stal centrom gurmánskeho diania na celom Slovensku.

Hotel zavalila lavína chutí v podaní dvoch špičkových kuchárov. Tí si pripravili kreatívnu reinterpretáciu tatranských kulinárskych tradícií. Hlavnými hviezdami gurmánskeho večera boli uznávaný šéfkuchár Tomáš Levý z hotelovej reštaurácie Sissi a hosťujúci michelinský šéfkuchár Radek Kašpárek z pražskej reštaurácie Field.

Veľkolepé chute vo veľkolepých priestoroch

Vysoké stropy, veľkorysé obloky, dávka noblesy a čarovná atmosféra. To je reštaurácia Sissi v Hoteli Lomnica, tu si pre Kávičkárov pripravili Tomáš s Radkom nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Po usadení k stolu na nás čakalo menu podpísané šéfkuchármi.

Tomáš Turek

​Namiesto bližšieho opisu jedál na ňom boli uvedené iba hlavné suroviny. Hlavatka, kaleráb, cmar, medvedí cesnak či jahňa, gouda, hrozienka, arónia. Čo by ste z týchto surovín pripravili vy?

Keď nám začali pokrmy nosiť k stolu, skutočnosť predbehla najodvážnejšie predstavy. A ich chuť nás okamžite vystrelila do gastronomického vesmíru – až ku hviezdam: tým michelinským. Odvážne a zároveň pokorné, dokonalo harmonické a pritom nespútané, nové, no rokmi overené.

Keď ste si mysleli, že máte za sebou vrchol večera, hneď prišiel ďalší a ďalší. Menu gradovalo od začiatku do konca. Slabšie momenty tu nedostali priestor.

Tomáš Turek

Špičková gastronómia nemusí šokovať

Tomáš Levý s Radkom Kašpárkom dokázali, že špičková gastronómia nemusí šokovať. Zážitkom bola napríklad kvaka, surovina, ktorú používali s obľubou naši starí rodičia. Šéfkuchári z nej v kombinácii s kozím tvarohom, kalerábom a koreneným maslom vytvorili jeden z vrcholov večera.

Nezabudnuteľným zážitkom bola aj pena z husacej pečene podávaná v „škrupine z vajíčka“ s výraznými tónmi pečene, arašidový krém v spojení s ovocným a príjemné kyslým tónom arónie. Ten sme tam ani nečakali. Špičková gastronómia nemusí šokovať, musí však vedieť prekvapiť. A v Lomnici nám z kuchyne posielali jedno príjemnejšie prekvapenie za druhým.

Tomáš Turek

Detaily, ktoré robia zážitok nezabudnuteľným

Celým večerom nás sprevádzal špičkový obsluhujúci personál – vysvetľovali nám jednotlivé chody, boli pozorní, no hlavne z nich sršala ľudskosť. Zavtipkovali, konzultovali s kuchármi vhodnosť jedla pre moju tehotnú manželku a prispeli nezanedbateľným dielom k mozaike dokonalého večera.

Ďalšou dôležitou postavou večera bol someliér, ktorý spároval vína s jednotlivými chodmi. Potešilo nás, že na dezertoch sa podieľal aj náš obľúbený šéfcukrár Matúš Reľovský.

Z gurmánskeho večera s názvom „Field v Tatrách alebo Four – Hands dinner“ som si odniesol to najlepšie. A práve o tom by takéto podujatia mali byť – aby ste si ich naplno užili a príjemné pocity a nezabudnuteľné chute vo vás doznievali ešte niekoľko dní.

Tomáš Turek

​Hotelu Lomnica sa to hlavne vďaka Tomášovi s Radkom podarilo až tak, že príslovie „zlaté české ručičky“ dostalo úplne nový rozmer. Tomáš Levý na pozícii šéfkuchára reštaurácie Sissi nahradil Gaba Kocáka, tak príďte ochutnať jeho kuchyňu. Rozhodne sa máte na čo tešiť.

01 - Modified: 2017-05-31 21:01:45 - Feat.: 0 - Title: Pavel Pospíšil exkluzívne hodnotil kuchyňu Gaba Kocáka. Neveril vlastným očiam
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 19:25