StoryEditor

Tlačenka je nechutná. Prehltol som kúsok a potom ho pred svokrom vypľul, hovorí taliansky zmrzlinár

02.06.2018, 00:01
Autor:
apeape
Narodil sa v Palerme a vyštudoval politológiu, teraz žije v Prahe a živí sa tým, že vyrába pravé talianske gelato. Prezradil nám, čo si myslí o českej kuchyni.

"Žijem tu rád, Praha je krásne mesto, ktoré ponúka všetko od kultúry po športové vyžitie, nikdy sa tu nenudíte. Mám rád striedanie ročných období, žil som tiež vo Veľkej Británii, kde ročné obdobia viac splývajú, oproti tomu na Sicílii je stále jar alebo leto. Užívam si v Česku zimu, naučil som sa lyžovať a veľmi ma to baví," hovorí pre Lidovky Pietro Amato, ktorý si na Letnej otvoril zmrzlináreň Gelateria.

  • Podľa povestí bolo gelato vyrobené prvýkrát na Sicílii odkiaľ pochádzate, takže ho máte v krvi. Prečo ste sa rozhodli, že si otvoríte podnik práve v Prahe?

Máte pravdu, gelato pochádza zo Sicílie a to zo snehu z vrcholu Etny. Sicília je teda miestom môjho zrodu aj pravého gelato. Osudovo som sa zoznámil so svojou ženou Evou. Práve s ňou som sa pred 10 rokmi presťahoval do Prahy a pretože sa nám v Prahe páči, bolo prirodzené otvoriť Gelateriu tu, konkrétne na Letnej, kde žijeme.

  • Ako sa vám v Česku páči?

Žijem tu rád, Praha je krásne mesto, ktoré ponúka všetko od kultúry po športové vyžitie, nikdy sa tu nenudíte. Mám rád striedanie ročných období, žil som tiež vo Veľkej Británii, kde ročné obdobia viac splývajú,oproti tomu na Sicílii je stále jar alebo leto. Užívam si v Česku zimu, naučil som sa lyžovať a veľmi ma to baví.

  • A ako vám tu chutí?

Nie som veľmi na sladké, naopak mám veľmi rád mäso a česká kuchyňa mi v tomto vyhovuje. Vďaka pracovnej vyťaženosti nestíham pravidelne jesť. To je niečo, s čím chcem niečo robiť, pretože gastronómia má k môjmu talianskemu srdcu blízko.

amato

  • Pijete pivo?

Áno! Zvlášť tmavé pivo, ktoré som nikde inde nevidel.

  • Ktoré české jedlo vám príde nechutné?

Tlačenka, viaže sa k nej jedna vtipná historka. Môj svokor vie, že mám rád mäso. Nadšene mi dal ochutnať tlačenku (kúpil dokonca štyri rôzne druhy), ktorá je pre neho lahôdkou. Už od prvého pohľadu sa mi nepáčila, ale chcel som mu urobil radosť, tak som sa odvážil ju skúsiť. Prehltol som prvé sústo, ale bolo to také strašné, že som ju pred ním vypľul.

  • Čo je najdôležitejšie pre výrobu kvalitnej zmrzliny?

Najdôležitejšie sú kvalitné suroviny a umenie  správne kombinovať, aby sa vzájomne dopĺňali. Nie je to len o náhodnom zmiešaní, každý gram má svoju váhu.

  • Vo vašej predajni si môžu dať hostia aj zmrzlinu s príchuťou gorgonzoly s vlašskými orechami. Kde beriete inšpiráciu, keď vymýšľate nové druhy?

Inšpirácia prichádza z rôznych zdrojov - špecializované knihy, festivaly, veľtrhy, niekedy ma inšpirujú aj zákazníci. Najlepšou inšpiráciou je však príroda - používam sezónne ovocie a zeleninu a snažím sa ju nejako zaujímavo skombinovať. Tento rok som sa zameral aj na kvety. Pred pár dňami som mal orgovánovú a v týchto dňoch mám bazovú príchuť.

amato

  • Koľko zmrzliny / gelata zje Talian denne?

Štatistiky hovoria, že Talian zje za rok asi 6-8 litrov zmrzliny. Zahŕňa to ale všetku zmrzlinu, nie len tú remeselnú. Na Česko pripadá asi polovičné množstvo.

  • Ktorý druh máte najradšej vy?

Najradšej mám klasické zmrzliny - čokoládovú a pistáciovú.

  • V lete hosťom pripravujete aj sicílsku granitu. Čo presne to je?

Granita je vodová zmrzlina (sorbet), s väčšími kryštálikmi ľadu než v klasickej zmrzline. Robí sa iba z vody, cukru a vybranej príchute - ovocie, oriešková pasta a tak ďalej. Pripravuje sa najmä cez leto, pretože je to ideálne osvieženie.

  • Keby ste mali poradiť, čo je základom pre domácu výrobu zmrzliny?

Jednoznačne kvalitné suroviny. S nimi zvládne každý pripraviť dobrú domácu zmrzlinu.

amato

01 - Modified: 2017-01-17 16:55:14 - Feat.: 0 - Title: Na cukrárni v Bratislave sa pracovalo desať rokov. Turisti pred ňou stoja v radoch 02 - Modified: 2018-05-23 15:03:44 - Feat.: 0 - Title: Sú prví na Slovensku a patria medzi najlepších na svete. Nápad si priniesli z miest ako New York či Londýn 03 - Modified: 2018-05-26 07:41:45 - Feat.: 0 - Title: Skvelá reštaurácia, akú by ste na sídlisku v Ružinove rozhodne nečakali
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:08