StoryEditor

Milujete morské potraviny? Dve tretiny z nich obsahujú plasty, v Európe najhoršie dopadla morská soľ

25.06.2018, 13:10
Autor:
mtmmtm
Morské plody a soľ sú plné mikroplastu.

Podľa šéfredaktorky dTestu to je aj kvôli spôsobu spracovania tohto výrobku. Analýza preverila 29 vzoriek kôrovcov, 35 vzoriek mušlí a 39 vzoriek morskej soli, pričom mikroplastovými časticami boli zaťažené približne dve tretiny skúmaných potravín v každej kategórii, píše iDnes.cz.

Vzorky pochádzajú z obchodov z rôznych európskych štátov. "Najviac mikroplastových častíc, viac ako 30 kusov v 100 gramoch, laboratórium našlo vo vzorkách morskej soli Fleur de Sel," uviedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Dôvodom, prečo je morská soľ viac znečistená, je podľa Hoffmannovej spôsob spracovania, pri ktorom sa morská voda pomaly odparuje v plytkých panvách blízko mora.

"Tento druh soli býva považovaný za najchutnejší a patrí k tým najdrahším. Priemyselne vyrábaná soľ obsahovala šesťkrát menej mikročastíc plastu než Fleur de Sel," doplnila Hoffmannová.

Drobné plastové častice môžu podľa dTestu pochádzať z kozmetiky, textilu, pneumatík alebo rozpadajúcich sa umelohmotných predmetov. Vietor a odpadová voda ich potom roznáša po celej planéte a často končia v moriach a oceánoch.

Mikroplasty rozptýlené vo vode požierajú morské živočíchy a niektoré v nich môžu zostávať. Miniatúrne kúsky plastu môžu preniknúť cez črevné tkanivo. "To je dôvod, prečo sme na prítomnosť mikroplastu otestovali potraviny morského pôvodu. Zaujímalo nás, do akej miery sú umelou hmotou kontaminované potraviny, ktoré sa predávajú v Európe," vysvetľuje Hoffmannová.

Pozrite si aj video, ktoré obletelo svet, kvôli zarážajúcemu pohľadu na to, ako veľmi znečistené sú niektoré moria a oceány:

Do medzinárodného tímu, ktorý vzorky zasielal do špecializovaného laboratória, boli okrem Česka zapojené Francúzsko, Taliansko, Dánsko, Španielsko, Belgicko, Fínsko a Rakúsko.

Mikroplasty sú úlomky plastov s veľkosťou sto nanometrov až päť milimetrov, ktoré sa vyskytujú vo vode, pôde aj vzduchu. Podľa vedeckých hypotéz môžu byť škodlivé v tom, že by mohli zvyšovať vstrebateľnosť niektorých chemikálií do tela.

Vedci tiež skúmajú mechanické pôsobenie týchto častíc v organizme. Najmenší mikroplast, s veľkosťou do desiatich mikrometrov, sa môžu dostať cez črevné tkanivo až do lymfatického a imunitného systému.

Najvyšší podiel týchto "priechodných" mikroplastových častíc odhalil test v zmieňovanej soli Fleur de Sel. Pre ľudské zdravie sú rizikové aj mikroplasty, ktoré sa do tela dostávajú z ovzdušia.

Pri ich vdychovaní všeobecne platí, že čím väčšie častice, tým horší dopad na pľúca, pretože čiastočky malej veľkosti je možné vydýchnuť naspäť, prípadne si s nimi poradia pľúcne čistiace mechanizmy.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:35