StoryEditor

Jedlo s najkrajším výhľadom na Prahu. Takto to vyzerá v päťdesiatmetrovej výške

13.09.2018, 13:00
Autor:
jeijei
Praha aktuálne hostí obľúbenú svetovú atrakciu.

Prakticky každého láka mať pri obede alebo večeri v reštaurácii výhľad na panorámu mesta, v ktorom sa práve nachádza. Kulinárska atrakcia Dinner in the sky (Večera v oblakoch) ponúka asi ten najlepší výhľad zo všetkých. Večeriate až v päťdesiatmetrovej výške nad zemou, uvádzajú Lidovky.

Skupinka ľudí si prezerá špeciálne upravenú plošinu a väčšine aspoň na chvíľu prebehne hlavou, či je všetko dobre pripevnené. Na plošine je totiž dvadsaťdva sedadiel a každé je k nej privarené jedinou rúrkou.

Pokoj nepridáva svojim vtipom ani čašník. "Všimli ste si, že je celá plošina zavesená len na dvoch oceľových podporách?"  Cestu absolvuje až osemkrát za deň a pohľady niektorých ľahko vydesených návštevníkov ho zjavne bavia.

Pozrite si, ako vyzerá posedenie v päťdesiatmetrovej výške v archívnom videu:

​​V tej chvíli sa začne plošina zavesená na žeriave priamo v srdci pražských Riegrových sadov dvíhať a návštevníci sa rozhliadajú okolo seba. Bude sa totiž jesť s výhľadom, ktorý doteraz zažil málokto z nich.

Hosťom pomáha zahnať nepríjemné predstavy padajúcej plošiny pohárik bieleho vína, ktoré rozlieva jeden z čašníkov pripútaných v strede plošiny. Pri tom varuje všetkých prítomných pred manévrovaním s príbormi, pohármi, obrúskami alebo mobilmi.

Praha hostí obľúbenú atrakciu

Všetkých totiž láka spraviť si selfie s výhľadom na Prahu, ale vytiahnuť mobil ľahko spotenými rukami nad päťdesiatmetrovou priepasťou nie je žiadna sranda. "Už vám niečo spadlo?" - pýta sa jeden z hostí.

"Servítky odlietavajú celkom často. Videl som aj spadnutú vidličku a večer, keď je tma, spadne občas špunt," odpovedá čašník. Do dvoch minút je plošina v maximálnej výške a rovnako rýchlo dokáže byť aj späť, napríklad keď niekto potrebuje ísť na toaletu alebo sa hosťom urobí nevoľno.

Nepríjemný pocit sa ale podarí všetkým rýchlo prekonať a užívajú si úchvatný výhľad na pražskú panorámu. V krásnom počasí je vidieť Pražský hrad, Petřín alebo staromestské aj malostranské veže.

Navyše na všetkých čaká luxusné menu pripravené šéfkuchárom Daliborom Navrátilom. Skúsený kuchár, ktorý bol žiakom kulinárskych es Jeana Phillipa Rowbatchefa alebo Joela Robouchonna, si pre návštevníkov pripravil tri chody.

​Dva pripravuje priamo na plošine, aby bolo jedlo čo najčerstvejšie, pre ingrediencie na špecializovaný dezert sa dokonca musí ísť na chvíľu dole na zem.

Pri jedle sa pripútajte, prosím

Nápad na jedlo s výhľadom vznikol v Belgicku a vďaka svojej rastúcej popularite sa rýchlo rozšíril po svetových metropolách.

V pražských Riegrových sadoch sa vždy na pár dní objavuje už niekoľko rokov. Miesto na sedenie pripomína nielen tvarom, ale aj popruhmi sedadlo v pretekárskom automobile. Každý hosť je starostlivo priviazaný tromi pásmi, ktoré dodávajú aj pocit bezpečia.

Prvé pocity po pripútaní evokujú situáciu pred jazdou na horskej dráhe, nič podobné ale na plošine s luxusnými pokrmami nehrozí. Keď sa plošina vo výške upokojí, rovnaký pocit sa dostaví aj u väčšiny klientov a prevažujú užasnuté pohľady na Prahu.

V priebehu konzumácie jedla sa plošina niekoľkokrát pomaly otočí dookola, aby si všetci mohli dopriať 360 stupňový výhľad. Navrchu už má človek minimum starostí. Tou jedinou je boj s pevnými popruhmi, ktoré nedovolia príliš sa nakloniť nad tanier. Aj tak je ale zážitok, hlavne počas pekného počasia, prakticky dokonalý.

Koľko to stojí (v prepočte na eurá)?

  • brunch (ľahký obed): 44,70 eur
  • obed: 59,95 eur
  • večera: 120,91 eur
  • večera pri západe slnka: 142,24 eur
  • koktejl: 37,59 eur

Tak teda dobrú chuť.

01 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 06:50