Hoci surové mäso a hydina vydrží v chladničke iba niekoľko dní, vhodné na konzumáciu ich môžete udržať aj po ich dátume spotreby. A to v prípade, ak ich zmrazíte. Podľa portálu FoodSafety.gov vydrží takto mrazené mleté mäso tri až štyri mesiace, zatiaľ čo celé kurčatá alebo morky môžu byť zmrazené viac ako rok, a pritom sú počas tohto obdobia stále vhodné na konzumáciu. "Baktérie spôsobujúce otravy jedlom sa v mrazničke nemnožia, ani netvoria, takže bez ohľadu na to, ako dlho je tam potravina uskladnená, je bezpečné ju jesť. Potraviny, ktoré boli v mrazničke celé mesiace, môžu byť síce suché alebo nemusia mať optimálnu chuť, ale budú bezpečné na konzumáciu," uviedli úradníci z amerického ministerstva poľnohospodárstva.Pixabay
StoryEditor

Tieto potraviny môžete bez obáv jesť aj po minimálnej dobe trvanlivosti

15.01.2022, 07:00
Autor:
ipip
Aj vy si myslíte, že dátum minimálnej trvanlivosti na potravinách slúži na to, aby sme vedeli, kedy máme daný výrobok vyhodiť? Omyl. V skutočnosti ide skôr o usmernenie.

Paul VanLandingham, senior člen fakulty v Center for Food and Beverage Management of Johnson & Wales University v Providence v rozhovore pre portál WebMD vysvetlil, že sa dátum minimálnej trvanlivosti na balení týka skôr kvality než bezpečnosti.

Deň, kedy je položka v obchode poslednýkrát, určuje to, dokedy je v najkvalitnejšom stave, to ale neznamená, že nie je dobrá aj po tom, uvádza Insider

"Najlepšia možnosť je, ak je potravina spracovaná alebo skonzumovaná pred dátumom spotreby. To sa však vzťahuje výlučne na kvalitu, nie na bezpečnosť. Dátum minimálnej trvanlivosti sa uvádza kvôli tomu, aby spotrebiteľ vedel, kedy má surovina najlepšiu chuť alebo kvalitu,“ hovorí VanLandingham.

Označenie „zaručene čerstvé" sa týka najčastejšie pekárenských výrobkov. Stále budú vhodné na jedenie, a to aj po dátume spotreby, akurát už však nebudú čerstvé.

Pokiaľ ide o týchto 15 potravín v galérii, môžete pokojne ignorovať dátum minimálnej trvanlivosti na balení:

01 - Modified: 2021-09-24 11:44:48 - Feat.: 0 - Title: My ich vyhľadávame, oni odmietajú. Šéfkuchári si tieto jedlá v reštaurácii nikdy nedávajú 02 - Modified: 2018-12-06 12:32:52 - Feat.: 0 - Title: Modla menom proteíny. Neviete, čo jete
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 04 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 05 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 07:24