StoryEditor

Gurmánsky obed v podobe vajíčok a párkov. Prečo nie? V tomto podniku to má byť zážitok

30.04.2019, 00:00
Postaviť sa k barovému pultu, na 15 minút sa zahĺbiť do La repubblica, na jeden hlt vypiť espresso a zjesť croissant. Približne tak vyzerajú raňajky bežného Taliana. A ako sme na tom my, Slováci?

Dáme si radšej doma rožok s maslom a džemom, ktorý zapijeme tureckou kávou? Alebo sme sa už naučili vychutnať si raňajky a espresso v podniku s obsluhou? Či sme niekde na polceste?

V Žiline sa raňajky pokúšalo ponúkať už niekoľko podnikov – väčšinou nesmelo, na skúšku, ako doplnok, lebo si to niektorí hostia pýtali. Potom prišlo z Martina Čáry-Máry. Tí si povedali, že ľudí naučia vychutnať si brunch aj raňajky o dvanástej na obed, veď noc môže byť aj náročná a vstávanie ešte náročnejšie.

Majitelia podniku svojmu nápadu absolútne veria a uvedomujú si, že ľudí nenaučia raňajkovať v podniku zo dňa na deň. Ani sa o to nesnažia, chce to totiž čas a okrem neho nesmie chýbať skvelé jedlo, ktoré je ešte aj "sexi naservírované", v atraktívnom priestore s historickými klenbami a atmosféru dotvárajúcími zrkadlami od žilinského sklenára, píšu Kávičkári.

V galérii nahliadnite do podniku, kde si obedujete raňajky:

​Väčšinou sme zvyknutí, že raňajkové menu predstavuje štyri až päť jedál a koniec. V Čáry-Máry to robia odvážnejšie: dostanete niekoľkostranový zošit, plný jedál, ktoré už na papieri veštia gurmánsky zážitok.

Špecialitou podniku sú vajcia Benedikt s holandskou omáčkou, ktorú Michal Knoško ladil týždeň. Práve z nich vychádza aj obľúbená pochúťka jedákov, X-factor: vajíčko Benedikt so spišskými párkami prekríženými do X.

S dlhým nosom neodídu ani vegetariáni, tých osloví zapečený chlieb s chrumkavou kôrkou, grilovanou zeleninou a tahini humusom. Milovníci sladkého v ponuke nájdu lievance s jahodovovým džemom a jablkovou remuládou.

Udobrenie si manželky po prehýrenej noci, prázdna chladnička, potešiť toho, na kom vám záleží, pohodlnosť, nezabudnuteľný zážitok. Dôvodov, prečo si vychutnať raňajky v Čáry-Máry môže byť mnoho. Isté je však iba jedno – nech je váš dôvod akýkoľvek, zážitok bude zaručený.

01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. december 2025 02:33