Reuters
StoryEditor

Vírusy na ovocí a zelenine z obchodov zlikvidujete týmito trikmi, odkazujú odborníci

20.03.2020, 11:25
Autor:
jupjup
Ovocie a zelenina sú aj s nechráneným pečivom zo zjavných dôvodov najnáchylnejšie potraviny na prenos baktérií a vírusov.

Než sa ovocie, zelenina a pečivo dostanú na predajné pulty, sú v kontakte s mnohými možnými zdrojmi nákazy. Pred transportom aj počas neho s nimi manipuluje veľa ľudí a aj v predajni sa jednotlivých kusov ovocia a zeleniny môžu dotknúť desiatky ľudí, vrátane pokladníkov. Bezpečné nie sú ani na páse pri kase.

"Výskumy špeciálne zamerané na koronavírus nemáme, ale predpokladá sa, že hygienické zásady sa odvodzujú od iných klasických vírusových ochorení," hovorí Pavel Klouček, vedúci Katedry kvality a bezpečnosti potravín Českej poľnohospodárskej univerzity.

Ako na baktérie?

Docent Klouček upozorňuje, že prípadné vírusy a baktérie zlikvidujete varením, šupku možno olúpať alebo môžete znížiť PH octovou vodou či roztokom kyseliny citrónovej. Ovocie a zeleninu je možné umyť aj 70 percentným alkoholom.

Čo sa týka pečiva, odporúča preventívne kupovať balené pečivo, alebo si rovno upiecť vlastné. "Preventívne odporúčam nakupovať v rúške a rukaviciach," povedal pre iDnes.cz.

Bežnú špinu a baktérie, ktoré by vám mohli uškodiť- vrátane prípadných patogénov z rúk ostatných ľudí - zmyjete jednoducho pod tečúcou vodou. Voda je lepšia ako nič, ale nemusí zmyť úplne všetko, preto Monika Dzingelová a výživový poradca Lukáš Bulín z projektu Chudnem jedlom odporúčajú jednotlivé kusy ovocia a zeleniny pokiaľ možno riadne vydrhnúť a utrieť.

"Jablká a hrušky ľahko umyjete a dokážete ich celé očistiť papierovými utierkami, u čučoriedok alebo ružičkového kelu to však také jednoduché nie je. V takom prípade je najlepšie ovocie a zeleninu poriadne umyť pod tečúcou vodou, ale až pred samotným podávaním," upozorňujú.

Pravidlá hygieny potravín

"Vlhkosť môže podporiť bakteriálny rast," hovorí Marris Bunningová, docentka potravinárskej vedy a výživy človeka na Coloradskej štátnej univerzite. Dodáva, že čistenie ovocia kefkou alebo namáčanie do vody s umývacím prostriedkom, so sódou alebo práškom do pečiva naozaj potrebné nie je, skôr naopak. Mohlo by to produkty skôr kontaminovať.

Ak by ste však s bežným, ale poriadnym opláchnutím neboli spokojní, ponúka Benningová ďalšie možnosti, ktoré zaberú trochu viac času, ale sú efektívne:

1. Pripravte si desaťpercentný soľný roztok, do ktorého na 20 minút ponoríte ovocie alebo zeleninu. Po vybratí z roztoku potraviny opláchnite tečúcou vodou a utrite papierovými utierkami.

2. Pripravte si 20-percentný octový roztok a postupujte rovnako ako so soľným roztokom.

3. Zeleninu či ovocie lúpte, pokiaľ je to možné. Avšak týmto opatrením strácate vitamíny a minerály, ktoré väčšina ovocia a zeleniny uschováva práve pod šupkou.

01 - Modified: 2020-03-16 09:07:12 - Feat.: 0 - Title: Klasické cestoviny nechajte v regáli. Výživový poradca radí, ako a z čoho variť v karanténe
01 - Modified: 2024-12-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Otázniky (nielen) okolo Štedrej večere: Ako z rýb vyťažiť to najlepšie a aká je najlepšia voľba? 02 - Modified: 2024-12-14 06:30:00 - Feat.: - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie 03 - Modified: 2024-12-13 16:38:46 - Feat.: - Title: Na prácu v gastre už netreba osvedčenie spôsobilosti. Povinnosť ruší zákon, ktorý podpísal Pellegrini 04 - Modified: 2024-12-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Švédske mäsové guľky vo svete preslávil nábytkársky gigant, ich pôvod však siaha do Osmanskej ríše 05 - Modified: 2024-12-13 06:30:00 - Feat.: - Title: Univerzálny pomocník? Stavte na citrón, pomôže s čistením aj s pleťou, hneď niekoľkými spôsobmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. december 2024 09:26