"Celé je to malér. Nemôžeme sa z toho zrútiť, ale je to problém gigantických rozmerov," opisuje Zdeněk Pohlreich pre portál iDnes.cz.
"Je jasné, že budú chýbať peniaze a veľmi bude záležať aj na tom, ako sa budú správať veritelia, teda tí, ktorým musíte zaplatiť nájom alebo suroviny. Vysoko pravdepodobné je však to, že reštaurácií zásadne ubudne," predpovedá.
Vyvodzuje to z negatívnej skúsenosti, nakoľko v gastronomickom "priemysle" doposiaľ nevidel nejaké veľké finančné rezervy. Podľa neho nejde ani tak o to, že karanténa skončí už o niekoľko dní, ale o to, že tými súčasným opatreniam sa zmenilo myslenie ľudí.
A v okamihu skončenia karantény sa nič nevráti ako mávnutím čarovného prútika do starých koľají. "Pretože som už starší človek, pamätám si podobný úder medzi oči a nákupné šialenstvo z roku 1968, ďalšia rana prišla v roku 2001, kedy hotelový biznis išiel z minúty na minútu do čerta," spomína Pohlreich na minulé roky, ktoré by aspoň vzdialene pripomínali súčasnú situáciu.
K súčasným trendom, kedy vidí, ako sa ľudia snažia predzásobiť a vykupujú obchody, má jediný komentár: "Na konci roka to budú vyhadzovať alebo budú jesť expirované potraviny. Ale v podstate to chápem. Ľudia sú vydesení, pretože okrem staršej generácie, v takej situácii nikdy neboli. Nevedia, čo robiť, je to konanie v šoku."
Ako podnikateľ nemôže Pohlreich robiť nič iné, než v súčasnej dobe skúsiť zachovať prevádzku kuchyne a ponúknuť donáškovú službu, aby zachoval pracovné miesta aspoň v kuchyni. Vlastne ako tisíce ďalších reštaurácií v Česku, ktoré prešli na podobný režim.
"Nebudeme sa pokúšať ponúknuť nejaké spásonosné krízové menu, pretože zmeniť koncept reštaurácie nie je otázkou jedného dňa a nemôžete ho zmeniť cez noc. Na rozdiel od bežného rozvozu, nebudeme roznášať jedlo v bežných plastových boxoch, ale každá ingrediencia bude balená osobitne, perfektne pripravená a schladená a zákazník si ju ohreje podľa svojho gusta. A výsledkom bude jedlo, ako by si ho dal u nás," sľubuje si.
"Naším oznámením je: aj v tejto dobe si užite dobré jedlo a navyše si užite deň bez varenia. A keď nebudete vedieť, čo s tým, som na horúcej linke a poradím vám," sľubuje kuchár.