StoryEditor

Holdujete zásobovaniu jedla? O potraviny vás môže pripraviť bežný škodca, pomôžu vám tieto rady

12.01.2022, 23:00
S desiatkami kíl múky a ryže sme si domov priniesli aj pekný kus zodpovednosti.

Mať zásobu jedla v domácej špajzy síce dodáva pocit pokoja a istoty, je však pravdou, že nadmerné zásoby sa v domácich podmienkach často môžu "obrátiť na prach".

Je preto dôležité nakupovať s rozumom tak, aby sme všetky potraviny dokázali zužitkovať a nič sme nemuseli zbytočne vyhadzovať.

To, čo bolo ešte pred týždňom v skladoch, máme teraz v špajzách, pivniciach a chladničkách. Nákupná horúčka a dopyt po potravinách z minulého týždňa mnohonásobne zdvihli tržby za potraviny. Najväčší záujem je o múku a ďalšie sypké alebo sušené potraviny.

S desiatkami kíl múky a ryže sme si domov priniesli aj pekný kus zodpovednosti. Ak sa nebudeme k našim zásobám potravín správať šetrne, či už sú akokoľvek veľké, môže sa naozaj stať, že si "zavaríme" na veľký prešľap. A tým je bežný škodca našich domácností - moľa.

Najväčšie a najznámejšou hrozbou skladu sypkých potravín sú rôzne druhy molí a vijačiek (Vijačka múčna). Sú takmer na nerozoznanie a navyše spôsobujú obdobné problémy.

Preto sa im všetkým spolu hovorí ľudovo mole. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí aj vlhkosť a plesne. V galérii si pozrite, ako si s nimi a potravinami, ktoré sú nimi napadnuté, poradiť:

Rady našich babičiek

Sypké potraviny, ako je múka, sú veľmi náchylné aj na vlhkosť. Na rozdiel od útoku moľami, pleseň sa môže rozvinúť u akejkoľvek sušenej potraviny či nebaleného pečiva, bez rozdielu.

Stačí, keď do vrecka zabalíte ešte teplý chlieb alebo dáte múku do pivnice, a môžete s ňou o pár dní rozlúčiť.

Domáci škodcovia trápia ľudstvo celé generácie, takže kolujú zaručené tipy, ako sa ich zbaviť. Napríklad Blanka Stojarová z Prahy má vyskúšané dávať na dno dóz bobkový list.

"Osvedčilo sa mi tiež hodiť do múky čierne korenie a po byte rozvešať čerstvú levanduľu," dodáva. K receptom našich babičiek patrili tiež obyčajné noviny, pretože moliam vraj nevonia tlačiarenská čerň.

Údajne rovnako pôsobí aj klinček, kôra z citrusov, cédrové drevo alebo aj celkom obyčajné mydlo. Ťažko posúdiť, pravdepodobne záleží na konkrétnom druhu mole, pretože práve so sušenou pomarančovou kôrou má jedna redakčná kolegyňa opačnú skúsenosť.

Keď doma hľadali "molie hniezdo", našli ho práve v sáčku so sušenou kôrou. A ak doma máte silného fajčiara, je pravdepodobné, že vaše potraviny mole zatiaľ nenapadli.

V tomto smere totiž môže byť fajčiar v domácnosti napodiv užitočný, pretože moliam údajne silne vadí cigaretový dym.

Ako skladovať potraviny, aby sme nimi zbytočne neplytvali:

  • Neskladujte potraviny na viac ako 14 dní dopredu, obzvlášť, ak bývate sami.
  • Ak máte doma väčšie množstvo potravín, pravidelne robte ich inventúru a triedenie. Akonáhle objavíte hnilobu alebo pleseň, zeleninu alebo ovocie v jej blízkosti odstráňte, ideálne keď putuje do kompostu. Sledujte aj vývoj okolo môľ a iných škodcov.
  • Potraviny, ktoré sú ešte v dobrom stave, ale viete, že ich nestihnete zjesť, zamrazte, usušte, nakladajte alebo darujte.
  • Poučte sa o tom, ako skladovať jednotlivé druhy potravín, najprv vo vzťahu k tomu, či máte, alebo nemáte pivnicu, chladnejšiu špajzu, prípadne ako veľkú kapacitu máte v mrazničke.
  • Pre svoj ďalší nákup si urobte presný plán na základe toho, čo už doma máte a čo budete variť. Nenakupujte v zhone a hladní. Nezabudnite na rúško.

01 - Modified: 2022-01-09 06:26:57 - Feat.: 0 - Title: Urýchlenie metabolizmu aj príval energie: Tieto potraviny sú stávkou na istotu, má to však háčik 02 - Modified: 2022-01-10 14:37:34 - Feat.: 0 - Title: Všelieky slovenských domácností: Tieto potraviny patria k najzdravším a máme ich takmer všetci doma
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:16