Raňajky sú pre väčšinu Slovákov, tesne po obede, stále najdôležitejším jedlom dňa. Raňajková kultúra sa síce mení, no veľmi pomaly. Až 70 percent respondentov si myslí, že raňajkuje zdravo.
Kraľuje klasika
Medzi najobľúbenejšie jedlá patrí klasika ako chlieb so šunkou a syrom. Slováci chcú mať raňajky chutné, nutrične hodnotné a rýchlo pripravené. Vyplýva to z online prieskumu spoločnosti Powerlogy, ktorá sa zaoberá výrobou funkčných potravín.
Anketový prieskum skúmal celkové stravovacie návyky, preferencie a správanie na vzorke takmer 1 000 ekonomicky aktívnych Slovákov.
Len jeden Slovák z desiatich ide ráno do práce nalačno. Ako dôvod najčastejšie uvádzajú, že im ráno nechutí, nie sú hladní, chudnú, nestíhajú alebo raňajky nepovažujú za zdravé.
Dôležitosť raňajok
Zrýchlená doba si vyžiadala aj zmenu návykov pri konzumácii raňajok. Kým 71 % respondentov si stále vychutná svoje raňajky v pohodlí domáceho prostredia, viac ako štvrtina opýtaných štartuje svoje žalúdky až v práci alebo škole.
„Stále viac ľudí si začína uvedomovať, že raňajky nie sú len o kalóriách, ale o komplexnej nutričnej hodnote a výžive nielen pre telo, ale hlavne pre náš mozog. Raňajky totiž výrazne ovplyvňujú naše trávenie, čo následne vplýva na to, ako sa cítime a ako funguje naše myslenie. Vďaka správnym a vyváženým raňajkám máme životnú energiu pod kontrolou a hlad alebo stres nás nikdy nedobehnú,“ povedal Dušan Plichta, špecialista na funkčné potraviny.
Čo Slováci jedia na raňajky?
Raňajková kultúra na Slovensku sa mení pomaly. Až tretina opýtaných si na ráno servíruje chlieb s niečím slaným ako šunka alebo syr. Dvaja z desiatich uprednostňujú kaše, 13 percent si pripravuje vajíčka a 11 percent miluje jogurty a mliečne výrobky.
Takmer polovica opýtaných uprednostňuje raňajky slanej chuti. Zaujímavé výsledky z prieskumu tiež potvrdili, že až tretina Slovákov je ochotná za kvalitu rannej stravy zaplatiť aj vyššiu sumu. Veľká väčšina však cenu raňajok vôbec nerieši.
Takmer dve tretiny opýtaných sa vyjadrili, že pri raňajkách je najdôležitejšia ich chuť. Pre viac ako 45 percent je dôležitá nutričná a energetická hodnota a viac ako 40 percentám záleží na rýchlosti ich prípravy.
Na druhej strane, až 40 percentám respondentom vôbec nezáleží na nutričnom zložení raňajok, obsahu emulgátorov či umelých prísad.
Ideálne zloženie
„Raňajky a ich zloženie by mali korešpondovať s tým, na aké aktivity sa chystáme a čo plánujeme cez deň skonzumovať. Pestré raňajky bohaté na rôzne živiny sú dôležité najmä u detí, dôraz kladieme hlavne na výber kvalitných potravín bez aditív, konzervantov a prídavných látok," hovorí Silvia Horecká, odborníčka na stravovanie.
"Ovocie a zelenina sú samozrejmosťou, ak nie na raňajky, určite na desiatu. Ku kvalitným raňajkám patria aj domáce sladké výrobky, so zníženým obsahom cukru. Vhodné sú aj rôzne obľúbené kaše, cereálie a granoly, obilninové zmesi v mlieku, jogurte a tvarohu. Občasné pitie smoothie alebo zeleninovej šťavy v zimnom období, môže byť tiež pre organizmus prospešné,“ dodáva Horecká.
Slováci sa zdravšie stravujú
Slováci sa snažia zmeniť aj celodenné stravovanie. Mnohí za posledný rok urobili zmeny k zdravšiemu životnému štýlu. Až 34 percent znížilo príjem vyprážaných jedál, dvaja z desiatich jedia menej spracovaných potravín a 20 percent sa vzdalo tučných produktov.
Najviac ľudí však začalo cielene vyhýbať cukrom. Až 41 percent ľudí sa za posledný rok snaží o zníženie cukrov vo svojej strave. Mnohí významní dietológovia sa vyjadrili, že cukor je drogou dnešného sveta.
Už malé deti na ňom bývajú priam závislé. „Kontrolu nad príjmom cukru má každý vo vlastných rukách a rozhoduje o tom, ako bude s pridaným cukrom hospodáriť. Odporúčam ako prvé obmedziť kupovanie sladkostí a sladených nápojov. Netreba však panikáriť, ak raz za čas vaše dieťa alebo vy ochutnáte domáci koláč,“ hovorí Horecká.
Cielené znižovanie jednoduchých cukrov v strave je dobrým začiatkom cesty za lepším zdravím.
*Zdroj: Tlačová správa