Mladý český pár Klára Dohnalová a David Pavel si chceli iba na pár týždňov oddýchnuť a spoznať exotickú Kambodžu. No čo čert nechcel, táto krajina v juhovýchodnej Ázii im doslova obrátila životy hore nohami.
Cestovateľské nadšenie spojili s biznisom a pomocou tamojším chudobným rodinám farmárov. „Celé sa to začalo úplnou náhodou. Počuli sme, že Kambodža je nádherná a lákalo nás to tam. Bola to láska na prvý pohľad, očarila nás mentalita ľudí aj kultúra, po pár dňoch sme sa tam cítili ako doma. Viackrát sme sa do krajiny vrátili a snažili sme sa prísť na to, ako pomôcť tamojším ľuďom. Rozbehli sme preto viaceré charitatívne projekty a podporujeme aj miestnu školu,“ začína rozprávať ich príbeh Klára.
Iné korenie
Postupne spoznávali ľudí aj krajinu. V oblasti Kampot, ktorá leží v Thajskom zálive, prvýkrát ochutnali tamojšie korenie. „Mali sme ryby a morské plody a naservírovali nám ich s čerstvým, práve odtrhnutým korením. Pozerali sme sa na tanier s nedôverou,
pretože nikdy sme to takto nejedli, po ochutnaní sme však zostali v šoku. Obidvaja sme laici, pracujeme v úplne iných odboroch, ako je gastro, ale okamžite sme vedeli, že máme do činenia s niečím zvláštnym, výnimočným. A keď sme okúsili sušené korenie, tak sme si povedali, že konečne vieme, ako to naozaj má chutiť, s ničím podobným sme sa dovtedy nestretli.“
Od tej chvíle začali pátrať po tajomstvách kampotského korenia, jeho histórii a využití. Zist...
Zostáva vám 85% na dočítanie.