Na jedlo máme vysoké požiadavky - malo by byť zdravé, zároveň sýte a chutné, navyše by jeho príprava nemala trvať príliš dlho. Inšpirujte sa tromi receptami šéfkuchárov rybích reštaurácií Nordsee, ktoré obsahujú ryby a morské plody, zvládnete ich navyše za pol hodinky.
Morský pleskáč "Bella Italia" (doba prípravy 30 minút)
Ingrediencie (4 osoby):
4 ks menšieho morského pleskáča
1 balíček korenia na ryby
4 menšie strúčiky cesnaku
čerstvý tymián, morská soľ, korenie
4 cukety
1 polievková lyžica olivového oleja
Postup: Očistite cuketu a cesnak od šupiek a rybu opláchnite. Následne cukety pozdĺžne rozdeľte na polovice. Ostrým nožom urobte na bokoch každého pleskáča tri rezy. Okoreňte rybu grilovacím korením na ryby. Do útrob pleskáča vložte jeden menší strúčik cesnaku a vetvičku čerstvého tymianu. Cukety osoľte a okoreňte. Potrite grilovacie kliešte olejom a s ich pomocou položte pleskáče na gril. Grilujte 12-15 minút a pravidelne otáčajte. Cukety grilujte asi 8 minút.
Krevety s miešanými vajciami a opečenými zemiakmi (doba prípravy 20 minút)
Ingrediencie (4 osoby):
400 g kreviet
8 vajec
1 polievková lyžica masla
1 zväzok pažítky
600 g zemiakov
1 malá cibuľa, soľ a korenie
1 polievková lyžica olivového oleja
8 plátkov anglickej slaniny
Postup: Umyte, olúpte a nakrájajte zemiaky na tenké plátky. Rozohrejte si olivový olej na panvici a smažte plátky zemiakov dozlata. Osmažené zemiaky dajte do rúry, aby ste ich udržali teplé. Anglickú slaninu opečte na rozpálenej panvici. Rozšľahajte si vajcia a pridajte do nich umytú a posekanú pažítku. Na teflónovej panvici opatrne rozohrejte maslo, dávajte pozor, nech nezhnedne. Pridajte vajcia, rozmiešajte ich, potom jemne osoľte a okoreňte, následne pridajte krevety a spoločne prehrejte. Naaranžujte na tanier najprv vajcia a potom krevety. Na ne potom položte plátky opečenej anglickej slaniny a plátky osmažených zemiakov. Servírujte s kompótom z červenej repy, tekvice, prípadne s nakladanými uhorkami.
Pleskáč s paradajkovým pyré (doba prípravy 30 minút)
Ingrediencie (4 osoby):
1 veľký morský pleskáč (cca 1,2 kg)
1 zväzok rôznych byliniek
15 g masla
2 lyžice slnečnicového oleja
3 nasekané cibule
100 ml bieleho vína
1 bobkový list
1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
1/2 polievkovej lyžice sušeného tymiánu
100 g čiernych olív
korenie, soľ
Postup: Umyte pleskáča, prípadne použite už očistené filé. Zvnútra i zvonku ho osoľte a okoreňte, do útrob vložte čerstvé bylinky. Opečte pleskáča v zmesi masla a slnečnicového oleja dozlatista, asi 5 minút každú stranu. Vyberte rybu z panvice a udržujte ju v teple. Na panvici opražte cibuľku, do sklovita, pridajte biele víno, bobkový list, paradajkový pretlak a trochu tymiánu. Osoľte a okoreňte, povarte asi 5 minút bez pokrievky. Pridajte do panvice rybu a na miernom ohni varte 4 minúty. Servírujte na vopred rozohriatom tanieri a obložte olivami. Podávajte s ryžou.
idnes.cz
StoryEditor