Pitie sektu sa nám podvedome spája s prežívaním výnimočných chvíľ. Málokto však vie, že s jeho históriou sa na našom území spája aj zaujímavý príbeh. Firma Hubert J. E. ho začala písať už pred 190 rokmi.
Johann Fischer a Michael Schönbauer. Keď budete najbližšie na jazyku prevaľovať dúšok sektu de Luxe či hoci najnovší prírastok Hubert de Luxe Rosé od firmy Hubert, poďakujte v duchu týmto dvom pánom, ktorí sa za svoje zásluhy stali čestnými občanmi Bratislavy. Práve oni sa pričinili o to, že v Bratislave vznikla vôbec prvá továreň na výrobu šumivého vína v Európe. Ó, pardon – samozrejme, s výnimkou Francúzska, kde sa legendárne Champagne začalo vyrábať už v 17. storočí.
Financie na jej rozbehnutie zaobstaral Fischer, Schönbauer sa postaral o technické vedenie. Predpokladá sa preto, že tajomstvo výroby „pravého“ francúzskeho šampanského poznal práve on.
Kým vás do jej tajov zasvätíme hlbšie, dovoľte nám malú odbočku. K Napoleonovi.
Legenda verzus skutočnosť
Je rok 1812 a francúzsky cisár podniká svoju pamätnú výpravu do Ruska. Kým pre samotného Napoleona to bol prelom, ktorý viedol ku koncu jeho panovania, pre jedného z vojakov jeho polmiliónovej armády je to len začiatok. Podľa legendy, ktorou je príbeh vzniku šumivého ovenčený, sa mladý Johann Evangelista Hubert v Rusku vážne zraní a prevezú ho do vojenského lazaretu v Prešporku, kde stretne krásnu ošetrovateľku Paulínu... Okrem ženy mu však podľa legendy učarujú aj kvalitné miestne vína a keďže pozná tajomstvo šampanského, rozhodne sa v roku 1825 založiť priamo na mieste fabriku na výrobu sektov.
Skutočnosť je taká, že Hubertovci sa stali súčasťou histórie až v roku 1875, kedy sa oficiálnym spolumajiteľom fabriky stáva Franz Hubert – mladší brat Johanna Evangelistu. O dva roky neskôr v úvode spomínaný Johann Fischer predáva svoj podiel v spoločnosti rodine Hubertovcov, čím sa menia na výlučných vlastníkov. A ich rodinný erb sa stáva súčasťou etikety na fľašiach.
Šťastie na ľudí
Ale predsa len: ako je možné, že práve Slovensko, konkrétne vtedajší Prešporok, sa stal po Francúzsku druhým miestom v Európe, kde sa takéto exkluzívne vína vyrábali? Someliér Roman Pavúk si to vysvetľuje tým, že v tých časoch si tento typ vín mohli dovoliť piť prevažne bohatí mešťania. No a tí sa zdržiavali práve v centrách typu Bratislava. „Tým u nás šumivé vína prirodzene získavali na popularite, čo môže byť jeden z dôvodov, prečo sa výroba centralizovala práve v tejto oblasti. Klienti boli dostupní, víno bolo dostupné, tak prečo to neskúsiť?“
Čas ukázal, že išlo o vydarené rozhodnutie. „Naša spoločnosť mala od začiatku šťastie na ľudí,“ komentuje konateľ spoločnosti Hubert J. E. Peter Krúpa. „Predovšetkým vďaka ich kreativite a zodpovednej práci sa firme podarilo preniesť cez takmer 200 rokov histórie poznačenej vojnami, revolúciami a krízami. Postarali sa o to nielen zakladatelia, páni Fischer a Schönabuer, neskôr Johann a Paulína Hubertovci, ale aj všetci zamestnanci, ktorí od roku 1825 formovali jej históriu.“
Dejiny sú tu dodnes
Keďže dejiny spoločnosti Hubert J. E. sa prelínajú v podstate cez tri storočia – od 19. až do 21., je prirodzené, že získané skúsenosti neustále zasahujú do chodu spoločnosti. „Pri výrobe sektu Johann E. Hubert využívame klasickú metódu výroby šumivého vína, ktorá je rokmi osvedčená. I keď si pomáhame modernými strojmi, samotné striasanie sa robí ručne na klasických drevených stojanoch,“ približuje enologička Ingrid Vajcsiková a dodáva, že manuálna práca je podstatnou súčasťou ich výroby.
To, že skúseností dopomáhajú k výrobe kvalitných šumivých vín, prízvukuje aj someliér Roman Pavúk: „Nikto nechce prezradiť presnú technológiu výroby práve svojho sektu, a preto je tradícia najmä v tomto odvetví veľmi dôležitá.“