StoryEditor

Vychutnávajte si víno intenzívnejšie. Vďaka mobilnému somelierovi

18.08.2014, 00:02
Pohrajte sa s vínami, uľahčite si ich výber a naučte sa párovať ich s jedlom. Vďaka mobilným aplikáciám. Oplatí sa zorientovať sa v nich.


Ilustračná snímka: archív

Fungujú na jednoduchom princípe. Stačí odfotiť etiketu mobilom, naskenovať čiarový kód alebo ho manuálne vypísať. Na základe týchto údajov sa automaticky zobrazia informácie o konkrétnom víne. Databázy/katalógy obsahujú desaťtisíce vín a sú pravidelne aktualizované a dopĺňané o nové vína, ako aj o hodnotenia a komentáre. Užívateľ má tak možnosť zistiť si potrebné údaja o víne okamžite a zároveň z rôznych zdrojov, čo mu uľahčuje rozhodnutia pri kúpe. Veľmi obľúbenou funkciou je zdieľanie na sociálnych sieťach. Okrem základných informácií tak užívateľ získava prístup k hodnoteniam vín iných užívateľov či somelierov. Môže diskutovať, vymieňať si skúsenosti a názory. Pomocou ďalšej funkcie sa vína dajú triediť a zoraďovať do skupín napríklad aj podľa obľúbenosti. Ďalej je to vyhľadávanie miest s vínom v okolí (vinárne, hotely, reštaurácie, vinotéky), či možnosť objednať si víno priamo z mobilu. Na Slovensku sme však tak ďaleko zatiaľ nepokročili, táto funkcia je dostupná len v zahraničí. Tvorcovia aplikácií išli ešte ďalej a zamerali sa aj na párovanie jedla a víne. To znamená, že stačí naskenovať etiketu a hneď sa dozviete, k akému jedlu sa dané víno odporúča, prípadne naopak - zvoliť pokrm a aplikácia vám nájde vhodné víno. Na trhu sú desiatky aplikácií s tematikou víno. Keďže je výber taký veľký a líšia sa nielen dizajnom, ale aj funkciami, rozhodli sme sa pre vás niekoľko z nich otestovať. Všetky sú dostupné bezplatne a môžete si ich stiahnuť do svojich mobilných telefónov.

Vivino Wine Scanner
Prináša veľké množstvo funkcií, ide asi o najvyspelejšiu aplikáciu na trhu. Ukladanie a rozpoznanie obľúbených vín na základe fotky, vyhľadávanie v databázach, hodnotenia, zdieľanie, vyhľadanie obchodov či reštaurácií v okolí s odporúčaniami na vína od užívateľov (funguje aj pre SR) a mnoho iných. Aplikácia je bezplatne dostupná pre Android, iOs, aj Windows Phone. Pre rýchlejší prístup k databázam a podpore produktu je možné zakúpiť PRO verziu.

Hello Vino - Wine Assistan
Rovnako ako pri Vivino ide o veľmi komplexne riešeného radcu a správcu zbierky vín. Má prepracovaný spôsob výberu vhodných vín podľa kategórií, hodnotenia vín užívateľmi a someliermi, skener etikiet, zdieľanie na sociálnych sieťach, ako aj zabudovaný online obchod. Dostupné bezplatne pre Android a iOS.

Clever Wine
Veľmi pekná aplikácia, ktorá umožňuje získanie informácií o víne z čiarového kódu, alebo v prípade NFC etikiet priložením telefónu k fľaši (ak váš telefón podporuje NFC prenos). Aplikácia pomáha s párovaním vína k jedlu, či umožňuje zdieľanie na sociálnych sieťach. Je prístupná bezplatne pre Android a iOS.

Wine Notes
Ďalšia užitočná aplikácia na zaznamenávanie obľúbených vín. Poteší skenovanie čiarových kódov, podľa ktorých vie rozoznať niektoré vína a automaticky ich uložiť, či návrhy vín k vhodným pokrmom. Aplikácia je bezplatne dostupná pre Android, iOs, aj Windows Phone.

WineTag
Ide o aplikáciu pôvodne určenú pre brazílsky trh s veľkou podporou užívateľov, ktorú je však možné využiť na celom svete. Obsahuje mnoho funkcií, vrátane rozpoznania vína na základe fotografie, rozdelenia hodnotení vín podľa krajiny hodnotiteľa, vyhľadávania reštaurácií, obchodu, zoznamu vinárstiev a mnoho ďalšieho. V databáze má približne 50 000 vín. Aplikácia je bezplatne dostupná pre Android, iOs, aj Windows Phone.

Ďalšie z aplikácií s tematikou víno: Android - Wine Enthusiast Tasting Guide, Wines & Wines , Wine Tracker, iOs -  AG Wine, Wine Cellar Database, Cor.kz, Windows Phone – GrapeAdvice, Wine Cellar Journal, Wine Search (beta)

 

Pripravené v spolupráci s:

01 - Modified: 2006-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HD notebook Toshiba
01 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 02 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 03 - Modified: 2024-03-13 11:33:53 - Feat.: - Title: Na Veľkú noc slovenské víno! Pozrite si tipy slovenských vinárov 04 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 05 - Modified: 2024-02-11 14:30:00 - Feat.: - Title: Nealkoholické vína majú pred sebou veľkú budúcnosť. Začínajú ich vyhľadávať aj mladí, ktorí nechcú piť alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:11