Austrália: Koláč "plavák"
Mäsový koláč v miske hustej hrachovej polievky. Špecialita, ktorá sa ponúka ako dokonalý liek na opicu. Niekedy býva preliata paradajkovou omáčkou.
Kanada: Poutine
Jedlo pôvodom z Quebecu, ktoré vás zahreje až do útrob : hranolky preliate hnedou omáčkou a syrom.
Čína : Xiaolongbao
Je ťažké vybrať len jedno jedlo pre takú veľkú a rozmanitú krajinu, akou je Čína, ale Xiaolongbao je určite jedno z najväčšmi nezabudnuteľných jedál. Knedle, pôvodom zo Šanghaja, sú zvyčajne naplnené mäsom, vývarom a paria sa v bambusovom koši.
Gruzínsko : Khachapuri
Pikantný chlieb, naplnený syrom alebo vajíčkami.
Slovensko : Bryndzové halušky
A takto sa píše o našich haluškách:
Malé zemiakové knedle podávané s jemným ovčím syrom (bryndzou) a slaninou.
Japonsko : Katsudon
Sushi sa síce zdá ako jasná voľba pre kultové japonské jedlo, určite by ste si nemali nechať ujsť ani tento chrumkavý vyprážaný bravčový rezeň preliaty vajíčkami, koreninami a podávaný na miske ryže.
Venezuela: Pabellon criollo
Biela ryža, čierne fazuľky a dusené kúsky mäsa, ktoré sa podávajú s volským okom.
Wales : Clarkies
Pikantné mäsové pirôžky, ktoré sa vyrábajú z tajného receptu, ale zvyčajne obsahujú mäso a zeleninu.
Španielsko: Jamón Ibérico
Pikantná údená šunka zo zadného bravčového stehna tvorí základ kultovej španielskej misy, ktorá sa najlepšie zajedá chrumkavým chlebom a olivami a zapíja výdatným pohárom vína.
Rumunsko: Sarmale
Nakladané kapustné listy plnené zmesou ryže a ochuteného mletého mäsa sú v Rumunsku veľmi populárne a jedia sa najmä v zime.
Viac jedál nájdete tu: businessinsider.com