StoryEditor

Ovocie pre lepšiu pleť. Jahody chránia pred slnkom, čučoriedky pred únavou

02.07.2014, 22:57
Autor:
idnes.czidnes.cz

To, že ovocie prospieva zdraviu, nám hovorili už v škôlke. Naša pokožka nie je výnimkou. Plody bohaté na vitamíny a antioxidanty ju ozdravujú, vyživujú aj chránia. A pretože zdravá pleť je krásna pleť, máme o dôvod viac zaradiť ovocie do jedálnička. Ale pomáha tiež v kozmetike. 

Niečo na tom ovocí je, tvrdí Barbora Marckx z pražského salónu Beauty Day Spa Éminence Organic Skin Care. "Všetky jeho zložky totiž pôsobia blahodarne na zdravie pokožky, vďaka antioxidantom bojujú s voľnými radikálmi, dokonca podporujú tvorbu kolagénu. A môžu pôsobiť aj ako prevencia chorôb," hovorí. Verí tiež, že ani alergici sa nemusia "ovocnej" kozmetike úplne vyhýbať. "Ľudská pokožka väčšinou reaguje na látky syntetické a parfumované. Za alergiu preto často môžu pesticídy. Prostriedky, ktoré sú určené na tlmenie a hubenie škodcov, ostatne mávajú nepriaznivý vplyv aj na ľudské zdravie."

Odporúča radšej používať produkty z bio plodov. Ak si napriek tomu nie ste istá, vyskúšajte prípravok najprv na malom kúsku pleti (radšej na tele ako na tvári) a počkajte, či sa počas chvíľky neobjaví vyrážka. Pri výbere kozmetiky je najlepšie sa poradiť s odborníčkami v kozmetickom salóne. "Rôzne zložky ovocia ovplyvňujú rôzne metabolické pochody, preto je dôležité zacieliť na konkrétny stav pokožky," podotýka expertka. 



 

V kozmetike sa často objavujú nasledujúce druhy ovocia: 

Kiwi 
"Je malé, ale mocné," charakterizuje ho Barbora Marcx. Je totiž zdrojom draslíka, horčíka, vitamínu E a vlákniny. Je v ňom dokonca dvakrát viac vitamínu C než v pomaranči. 
Kde ho nájdeme: pleťové krémy, masky, šampóny 

Jablko 
Neobsahuje veľa vitamínu C, zato je bohaté na antioxidanty a flavonoidy, ktoré jeho aktivitu podporujú. Máva preto v kozmetike skôr pomocnú funkciu. Využíva sa tiež jeho typická vôňa. 
Kde ho nájdeme: šampóny, sprchové gély, parfumy 

Jahody 
Barbora Marckx ich opisuje ako "ochranné ovocie", pretože majú najvyššiu celkovú silu antioxidantov. Podľa niektorých expertov pomáhajú pri prevencii upchatých ciev aj niektorých typov rakoviny. Sú prospešné aj pre pleť: podľa štúdie polytechnickej univerzity v talianskej Ancone dokonca môžu fungovať ako filter UVA lúčov. 
Kde ich nájdeme: pleťové masky, peelingy 

Paradajky 
Sú bohaté na vitamíny a na červený pigment lykopén. Ten má schopnosť čiastočne chrániť pleť pred UV žiarením (avšak nenahradí opaľovací krém) a spomaľovať starnutie pleti. Preukázali to napríklad vedci z univerzity v Newcastli. Najlepšie paradajky fungujú priamo ako súčasť jedálnička, ale nebráňte sa ani kvalitným kozmetickým produktom, ktoré sa postarajú o ich vstrebávanie. 
Kde ich nájdeme: pleťové krémy, masky 

Vodný melón 
"Skladá sa z 92 percent vody, ktorá je zabalená vo vysokej dávke glutatiónu. To je antioxidant, ktorý podporuje imunitný systém," vysvetľuje expertka. Obsahuje tiež vitamín C, draslík a lykopén. 
Kde ho nájdeme: sprchové gély, telová kozmetika 

Mocné "superovocie" 
Do tejto populárnej kategórie patrí napríklad kustovnica čínska alias goji, brazílske plody açaí alebo severské cloudberry. Z tých menej exotických ide trebárs o avokádo alebo lesné plody, predovšetkým čučoriedky. Niekedy sa k nim radí aj listová zelenina ako kapusta alebo špenát. Podľa Barbory ​​Marckx sú predovšetkým obrovským zdrojom antioxidantov, a pomáhajú tak organizmu, aby sa "spamätal" z vyčerpávajúcich podmienok, ako sú stres, nezdravá strava a škodlivé návyky. Známky únavy vymažú aj z pleti.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-20 13:37:00 - Feat.: 0 - Title: Výstražný systém pred tsunami v Indonézii by mal fungovať do dvoch rokov
01 - Modified: 2024-04-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Menej je niekedy viac: Vďaka skinimalizmu bude vaša pleť prirodzenejšia a autentickejšia 02 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 03 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Vegetácia je popredu o dva až tri týždne. HN sa pozreli, ako farma rieši čerstvú hrozbu mrazov (+ video) 04 - Modified: 2024-02-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Niektoré ti privodia hypoglykemický šok, iné podráždia ústa a pažerák. Tieto exotické plody ťa na dovolenke môžu zabiť 05 - Modified: 2024-01-29 16:43:55 - Feat.: - Title: Nechajte pleť dýchať: Toto sa stane, ak ju aspoň na pár dní oslobodíte od líčidiel a mejkapu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:40