Tak ako sú pre zimu typické Vianoce, jar nám zase každoročne odštartuje Veľká Noc. Skúste si ju tento rok pripraviť trocha inak. Prinášame vám pár netradičných veľkonočných receptov.
NETRADIČNÉ JEDNOHUBKY
Žihľavová nátierka
Potrebujete:
150 g sparenej žihľavy
200 g taveného syra
olivový olej alebo maslo
čierne korenie
muškátový oriešok
soľ
pečivo a zelenina na servírovanie
Ako na to: Žihľavu poriadne umyjeme v studenej vode. Zbavíme ju najtuhších stoniek a nasekáme ako bežné bylinky. Na masle alebo oleji opražíme najemno nasekanú cibuľu do zlatova. Pridáme žihľavu, orestujeme, podlejeme trochou vody a chvíľu dusíme. Okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok. Necháme vychladnúť a po vychladnutí primiešame tavený syr. V prípade potreby dochutíme ešte soľou a čiernym korením. Môžeme pridať aj cesnak. Ak nenájdete žihľavu alebo odvahu ju ochutnať, pokojne ju nahraďte špenátom.
POLIEVKA
Mrkvová polievka s vajíčkom a kôprom
Potrebujete:
1 kg mrkvy
1 stredne veľká cibuľa
250 ml šľahačkovej smotany
olivový olej
1 kocka zeleninového bujónu (bez glutamanu)
soľ
zázvor
čierne korenie
čerstvý alebo mrazený kôpor
vajce uvarené natvrdo
Postup: Mrkvu a cibuľu si očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Orestujeme na troche oleja, zalejeme vriacou vodou a pridáme kocku bujónu. Osolíme, ochutíme zázvorom a čerstvo namletým čiernym korením. Uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Pridáme šľahačkovú smotanu a chvíľu povaríme. Po odstavení pridáme kôpor. Každú porciu podávame s natvrdo uvareným vajíčkom.
HLAVNÉ JEDLO
Slaný veľkonočný koláč
Potrebujete:
Na korpus:
200 g celozrnnej špaldovej múky
100 g hladkej múky
125 g masla
100 ml vlažnej vody
Na náplň:
200 g šunky od kosti alebo údeného mäsa
200 g syra balkánskeho typu (napr. feta)
200 ml kyslej smotany alebo hustého jogurtu
3 vajcia
čierne korenie
soľ
Ako na to: Z múky, masla nakrájaného na kocky a vody vypracujeme cesto. Necháme ho cez noc alebo aspoň 1 hodinu odpočívať v chladničke. Po vybratí z chladničky z cesta odkrojíme necelú štvrtinu a zvyšné cesto vyvaľkáme na okrúhlu placku. Vložíme ho do okrúhlej zapekacej misky, orežeme pretŕčajúce okraje a spodok aj boky cesta popicháme vidličkou.
Na prípravu náplne si nakrájame šunku na drobné kocky, nastrúhame nahrubo syr, rozhabarkujeme vajíčka. Všetko premiešame, pridáme kyslú smotanu alebo jogurt, ochutíme čerstvo namletým čiernym korením. Podľa slanosti syra v prípade potreby osolíme. Zmes vlejeme do pripravenej formy. Zvyšné cesto si vyvaľkáme, nakrájame na pásiky a uložíme na vrch koláča tak, aby sme vytvorili mriežku. Na bokoch pomocou vidličky pritlačíme o bočné cesto. Dáme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme približne 35-45 minút. Povrch koláča má byť zlatavý a plnka musí napučať. Podávame so šalátom.
PRE ŠIBAČOV
Kokosovo-čokoládové hniezda (na 12 veľkých alebo 24 malých hniezd)
Potrebujete:
300 g kvalitnej tmavej čokolády
180 g kokosu
vajíčka na dekoráciu
rozpustené maslo na vymazanie formy
+ forma na mafiny
Ako na to: Čokoládu rozpustíme nad parným kúpeľom. Prisypeme kokos a poriadne premiešame. Formu na mafiny jemne vymažeme maslom a do každej jamky natlačíme čokoládovo-kokosovú zmes. Utlačíme lyžičkou a vytvoríme priehlbinky - hniezda. Do hniezd vložíme vajíčka a necháme stuhnúť v chladničke.
Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.