StoryEditor

Medzi žralokmi aj v tme. Najšialenejšie reštaurácie sveta

18.12.2014, 23:02
Večera ako adrenalínový zážitok. Menu servírované v úplnej tme, kde si nevidíte ani na špičku nosa či pod hladinou oceánu.

Večera nad priepasťou
Začnime v gruzínskom Tbilisi, pomerne konzervatívnom mieste, kde by človek podobné vylomeniny azda ani nečakal. Gruzínci sú tradične veľmi pohostinní a platí tu pravidlo, že na konci hodovania musí zostať aspoň tretina jedla na stole. Preto slávnostné stoly prekypujú množstvom dobrôt a lahôdok. Lenže niekedy vás na jedlo prejde chuť.



„Keď sme prišli do slávnej reštaurácie neďaleko chrámu Metekhi, odviedli nás do salónika s
terasou na štvrtom poschodí, kde už bola prestretý nádherný stôl. Ale v okamihu, kedy som sa mal posadiť, krvi by sa vo mne nedorezal. Podlaha bola totiž presklená a pod nami bolo nejakých pätnásť metrov ničoho. Z jedla som nemal nič, celý večer som bojoval so závratmi,“ spomína na netradičný gastronomický zážitok cestovateľ Jan Stach.
 

Hodovanie v oblakoch

Kým Stach dopredu nič netušil, milovníci adrenalínu si po celom svete doprajú obľúbenú atrakciu s názvom „Večera v oblakoch“, často si ju navyše dávajú ako originálny darček k sviatku či k narodeninám. V Prahe túto akciu už niekoľko rokov organizuje reštaurácia Kampa Park. Ako to celé prebieha?
Najprv sa hostia usadia okolo obrovského stola, personál ich zapne do bezpečnostných popruhov a potom už sa celá plošina vznesie päťdesiat metrov nad zem, kde šéfkuchár s pomocníkmi servíruje trojchodové gurmánske menu. Kreslá sú umiestnené do voľného priestoru, takže keď sa pozriete pod seba, vidíte priamo dole. Jedinečné hodovanie vysoko nad pražskými strechami však nie je lacnou záležitosťou. Hodinový obed v oblakoch stál tento rok v lete 2 490 českých korún za osobu (90 eur), večera vyšla na 3 390 (123 eur).

V absolútnej tme
V Prahe dlhé roky fungovala tiež unikátna reštaurácia Pod krídlom tmy, ktorá ponúkala zvláštny zážitok v podobe trojchodovej večere servírovanej v absolútnej tme. Hostia si najprv museli všetko odložiť, od tašky až po hodinky či telefón a potom ich slepá servírka odviedla do temnej miestnosti, kde ich usadila k stolu. Tu sa potom v priebehu troch hodín podávala slávnostná večera. A ak si návštevník navyše vybral menu ako prekvapenie, nevedel dopredu, čo mu na tanieri prinesú. V podniku vládla absolútna tma, takže si človek nevidel ani na špičku nosa a množstvo hostí miesto príborov jedlo radšej celé jedlo rukami.

Aj keď v Prahe už táto reštaurácia nefunguje, rovnaký zážitok ponúka veľa podnikov rozmiestnených po celom svete, od Londýna až po Kuala Lumpur. Napríklad v Paríži sa podobný podnik volá Dans Le Noir?

Pri stole na záchode
Výnimočné „gastronomické“ zážitky založené na unikátnych či extravagantných nápadoch nájdete na mnohých ďalších miestach. Napríklad na Taiwane funguje reštaurácia, kde sa sedí na toaletných misách a niektoré pokrmy majú značne nepeknú podobu výkalov.

Naopak na technický pokrok vsádzajú reštaurácie vo Švajčiarsku či v New Yorku. Nad obľúbeným alpským lyžiarskym strediskom Saas Fee stojí vo výške 3 500 metrov najvyššia otáčavá reštaurácia v Európe, ktorá sa počas hodiny otočí dookola a návštevníkom sediacim pri stoloch ponúkne fascinujúci panoramatický výhľad na neďaleké štvoritisícové vrcholy.
Podobný zážitok s výhľadom na špičky newyorských mrakodrapov poskytuje otáčavá reštaurácia v hoteli Marriott Marquis na Broadway, ktorá sídli na 47. poschodí.

A ešte jeden výškový unikát. Na ľadovci „Kaprun“ pod horou Kitzsteinhorn sa každý rok stavia priestranné iglu vo výške 2 500 metrov, kde sa pri ľadovom stole servírujú večere. Absolútna romantika, až na to, že sa tu musí jesť v rukaviciach a jedlo rýchlo chladne.

Medzi žralokmi
Zo zimy sa presunieme do tepla. A tiež do luxusu. Na Maledivách v komplexe Rangali funguje podmorská reštaurácia umiestnená päť metrov pod hladinou mora, kde si hostia môžu počas večere prezerať najrôznejšie morské živočíchy.

Podobný interiér nájdu bohatí gurmáni tiež v jednej z najluxusnejších reštaurácií sveta Al Mahar sídliacej v preslávenom dubajskom hoteli Burdž Al Arab. V obrovskom akváriu s miliónom litrov vody a so sklom s hrúbkou 18 centimetrov sa tu pred ich zrakmi preháňajú desiatky druhov rýb vrátane žralokov a rají. A koľko to tu vlastne stojí? Menu o siedmich chodoch doplnené vínami vyjde na osobu okolo 400 eur.

Na ostrove Maurícius v hoteli „Le Prince Maurice“ zase servírujú romantické večere na plávajúcich terasách umiestnených uprostred mangrovov na brehu mora, čo má zvláštny efekt, pretože vždy, keď čašníci niečo prinášajú či odnášajú, sa celá plošina ľahko pohojdáva.

Na káve u Votrelca

Na záver pridajme jednu strašidelnú kaviareň. Nájdete ju vo švajčiarskom mestečku Gruyéres a jej duchovným otcom je nedávno zosnulý umelec HR Giger, ktorý stvoril vizuálnu podobu Votrelca. Kaviareň stojí oproti Gigerovho múzeu a ponúka možno ešte silnejší zážitok ako samotná expozícia, lebo si tu môžete všetko vyskúšať a ohmatať. Treba sa posadiť do „biomechanických“ stoličiek, ktoré, hoci nevyzerajú zvlášť pohodlne, sú vypolstrované gumou a sedí sa v nich celkom príjemne.

Prostredie reštaurácie je značne pôsobivé a pripomína tajomnú jaskyňu vyzdobenú monštruózne chrbticou so stavcami, múry navyše zdobia desivé tváre. Nič pre slabé povahy, zvlášť po niekoľkých pohárikoch alkoholu.


idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-26 14:33:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk Porsche sa v 1. polroku 2006/07 niekoľkonásobne zvýšil
01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 03 - Modified: 2024-03-06 18:21:16 - Feat.: - Title: Objednávka aj za 500 eur. Slováci míňajú na donášky jedla, jedna z platforiem hlási nárast dopytu o 60 percent 04 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 05 - Modified: 2024-01-12 19:01:03 - Feat.: - Title: Pracovný trh je napätý. Najviac ľudí odchádzalo z gastra
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:13