Päť jahodových receptov podľa portálu idnes.cz.
Studená jahodová polievka s jahodovými tatarákom a bazalkovým sorbetom
(4 porcie)
Polievka
Prísady:
700 g jahôd
70 g cukru
100 ml detského jahodového šampusu
120 g smotany na šľahanie
80 g kyslej smotany
Ako na to:
Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých častí a dáme do mixéra. Pridáme cukor, šampus a dôkladne rozmixujeme. Pred podávaním polievku doplníme pramienkami rozmiešanej kyslej smotany so smotanou na šľahanie. Ihneď konzumujeme.
Tatarák
Prísady:
200 g jahôd
2 lyžice cukru
4 listy bazalky
pol lyžičky jemne drveného čierneho korenia
Ako na to:
Na kocky pokrájané jahody zmiešame s pokrájanou bazalkou, cukrom a korením. Zakryjeme fóliou a necháme hodinku odležať.
Bazalkový sorbet
Prísady:
3 kusy chemicky neošetrených limetiek
80 g jemného práškového cukru
200 ml vody
10 pokrájaných lístkov bazalky
100 ml detského šampusu
Ako na to:
Do kastróliku nalejeme vodu, prisypeme cukor, najemno nastrúhanú kôru z jednej limetky a necháme zvoľna variť asi 20 minút. Odstavíme, vmiešame bazalku a necháme vychladnúť. Primiešame šťavu z ďalších limetiek.
Precedíme do misky, prilejeme šumivé víno, premiešame, nalejeme do nízkej kovovej nádoby a dáme zamraziť. Keď zmes zmrzne, vyklopíme ju, nalámeme na kúsky a v sekacom strojčeku (prípadne pomocou tyčového mixéra) rozsekáme na jemnú kašu. Potom primiešame jemne našľahaný bielok s 50 g jemného krupicového cukru, znovu naplníme do kovovej misky a dáme zamraziť.
Polievku môžeme servírovať rovno s tatarákom uprostred taniera, na ktorý položíme kopček sorbetu.
Tip: Ak chceme mať sorbet jemnejší, môžeme do neho pred mrazením vmiešať vyšľahaný bielok s 50 g cukru - odobratého zo základnej dávky.
http://ona.idnes.cz/jahodove-recepty-jahodove-tiramisu-smazene-jahody-jahodova-polevka-jahodova-zmrzlina-gln-/recepty.aspx?c=A150618_155836_recepty_haa
Ostatné recepty si pozrite vo fotogalérii.
StoryEditor
Jahody, kam sa pozriete. Nadchnú v cestíčku aj v polievke
Jahody sú sladkým a chutným dôkazom, že leto je už v plnom prúde. Prinášame vám recepty, v ktorých si ich najlepšie vychutnáte.