Domáce výrobky z vlastnej kuchyne ocenia najmä tí, ktorí radi vedia, čo majú na tanieri. Špekáčiky bez mäsa, párky či paštéty, kde sú zmixované všetky zvyšky zvieraťa, to všetko núti poctivého kuchára robiť si veci sám. Povedzme si ale na rovinu – pripravovať všetky potraviny od domáceho pečiva po paštéty by bolo časovo neúnosné a tak je našou možnosťou iba nájsť si dobrého mäsiara či pekára alebo sa spoľahnúť na čerstvosť hypermarketov. Pripraviť si raz za čas niečo domáce sa ale zvládnuť dá, napríklad paštéta. A možno sa potom tej z obchodu oblúkom vyhnete.
Hoci sa o tom veľa nepíše, aj kuracia pečeň je pre naše zdravie prospešná. Obsahuje železo, kyselinu listovú a zinok, takže je vhodná ako prevencia pred anémiou. Zinok podporuje imunitu, urýchľuje hojenie rán a pomáha pri výskyte akné. Pečeň je však orgán, v ktorom sa môžu hromadiť odpadové a škodlivé látky z tela zvieraťa, takže sa ju odporúča jesť iba párkrát mesačne a najlepšie z hydiny – ideálne z vášho dvora. Kury alebo husy nemusíte chovať dlhé roky a ich pečeň nebude tak zanesená ako hovädzia či bravčová.
Prísady:
500 g kuracej pečene
100 g masla
150 ml smotany na šľahanie
3 cibule
1 strúčik cesnaku
1 čajová lyžička soli
mleté čierne korenie
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
Na 50g masla si opražíme na drobné kúsky nakrájanú cibuľu s cesnakom. Potom pridáme pokrájanú kuraciu pečeň a restujeme približne 15 – 20 minút, aby bola pečeň prepečená a nebola vo vnútri krvavá. Nakoniec ju osolíme a okoreníme a necháme vychladnúť. Do vychladenej zmesi prilejeme sladkú smotanu a rozmixujeme do hladka. Zmes je pomerne tekutá, no v chlade stuhne. Naplníme ju do pohárov a dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín. Zvyšné maslo rozpustíme na panvici a pridáme do neho nadrobno nakrájaný čerstvý rozmarín. Polejeme ním stuhnutú paštétu a o pár minút môžeme podávať. Takáto paštéta vám nevydrží 5 rokov ako tá z konzervy, ale určite aspoň týždeň, takže si ju pokojne pripravte na pár dní vopred.
Pripravené v spolupráci s: