StoryEditor

Grilujte zdravšie. Tu je päť tipov, ako na to

30.05.2015, 12:00
Autor:
stlstl
Ako soliť, olejovať a ako si vyberať mäso? Nechajte si poradiť od expertov.


Nemusíte grilovať len krkovičku. Ilustračná snímka: archív

1. Výber mäsa
Kalórie sa dajú znížiť použitým mäsom. „Namiesto krkovičky použijeme bravčovú panenku alebo namiesto vysokej roštenky nízku roštenku či rumpsteak zo stehna argentínskeho býčka,“ navrhuje v rámci portálu idnes.cz Michal Endris, šéfkuchár reštaurácie El Barrio de Angél, ktorá okrem iného pripravuje špeciality na grile. Hovädzie mäso sa hodí skôr zrelšie. Hmatom to spoznáte tak, že na ňom po uchopení nezostanú odtlačky prstov. Ak také nemáte k dispozícii, môžete si ku krehkejšiemu mäsu pomôcť malým trikom: pokvapkajte ho pred opečením citrónovou šťavou.
Na gril môžete hodiť aj ryby, ktoré upečiete pokojne už za pätnásť minút. Pri kuracom mäse, naopak, počítajte, že si chvíľu počkáte – pri steaku až trištvrte hodiny. Ak si chcete nostalgicky dať špekáčik, urobíte pre svoje zdravie najlepšie, keď sa pridržíte výrobkov s týmto názvom. Varianty ako táboráčik alebo opekáčik totiž nemajú stanovené zloženie (použitie strojovo oddeleného mäsa, podiel mäsa, konzervanty a zvýrazňovače chuti a pod.).

2. Nakladanie a olej
Dobré mäso nie je nutné nakladať a bez oleja bude opekané mäso, samozrejme, menej mastné. Ale keď už ho použijete do marinády alebo na potretie pred pečením, dbajte na to, aby pri pečení z mäsa olej nekvapkal do ohňa.
„Na grilovanie používam oleja čo najmenej. Mäso pred grilovaním potriem jemne štetcom. Ak ho použijeme priveľa, olej kvapká do grilu, ktorý nám horí, a mäso sa tak pripaľuje a vznikajú nebezpečné karcinogény,“ vysvetľuje Michal Endris a dodáva, že marinované mäso musíte tiež viac strážiť pred pripaľovaním.

3. Solenie
Keď už sa rozhodnete pre marinádu, vždy je lepšie pripraviť si svoju. Prečo by si naložené mäso nekúpil známy šéfkuchár Roman Vaněk? „Je vždy drahšie ako nekonzervované, navyše sa v mnohých prípadoch predáva naložené v marinádach, ktoré obsahujú soľ. Tá z neho, pochopiteľne, vyťahuje vodu a na grile vo výsledku jete vysušené chúďatko a nie fešáka plného šťavy v podobe dobre pripraveného steaku,“ povedal v rozhovore pre Ona Dnes.
Mäso i zeleninu je lepšie soliť až po upečení, soľ z nich inak zbytočne vyťahuje vodu a vysušuje ich. Podľa lekárov by sme soľ v jedálničku mohli ubrať skoro všetci, ale to neznamená, že musíte jesť pokrmy bez chuti. Vždy je však lepšie na mäso použiť čerstvé bylinky, čili papričky, rímsku rascu, tandoori masalu a ďalšie koreniny.

4. Nezabudnúť na zeleninu
Ak dbáte na zdravý životný štýl, potom by grilovanie nemalo znamenať len kus mäsa, ale aj veľa zeleniny a ovocia, či už grilované, alebo ako šaláty a jednohubky. Zo zeleniny sú podľa Michala Endrisa vhodné cuketa, baklažán, paprika, červená a žltá cibuľa a kríkové cherry rajčiny. Teraz v sezóne sa nebojte ani špargle. Baklažán a cuketu nechajte po nakrájaní približne pätnásť minút vypotiť a potom utrite obrúskom, dostanete z nich tak horkú chuť. Ugrilovať môžete skúsiť aj kúsky ananásu, ktoré potom poslúžia ako skvelý dezert. Ale pozor, tiež vám po nich zľahne žalúdok, takže bude ťažšie odolávať vôni ďalších opekaných lahôdok.

5. Čistý gril a tácky
Lekári nemajú grilovanie v obľube z toho dôvodu, prečo ho väčšina z nás miluje: kvôli chrumkavým a pripáleným kúskom, ktoré vznikajú pri kontakte jedla s ohňom a sú karcinogénne (platí to, samozrejme, aj pre chlieb, zeleninu a ďalšie potraviny).
Mriežku zaistite „labkami“ po okraji grilu. Vyhnúť sa im môžete používaním tácok, ktoré zabránia ohňu v priamom olizovaní jedla na mriežke a zabránia aj kvapkaniu oleja do ohňa a začadeniu. Grilovaciu mriežku aj tácky udržujte čisté, na ich umývanie sú najvhodnejšie drôtenka a voda, je lepšie sa vyhnúť saponátom a ich prípadným zvyškom nad ohňom. Dbajte aj na kvalitné drevené uhlie (ak nemáte plynový gril) a dôkladné spálenie všetkých zvyškov podpaľovačov, skôr než vložíte jedlo nad žeravé uhlíky alebo oheň.


Tipy na marinády podľa Michala Endrisa

Vínna marináda:
Olivový olej, červené víno, celé čierne korenie, trstinový cukor a tymian. Olej s vínom zmiešame a pridáme ostatné ingrediencie. Mäso do tejto marinády naložíme na približne päť hodín. Občas ho otočíme. Pred grilovaním mäso necháme odkvapkať, aby marináda nekvapkala do žeravého uhlia a nehorela.

Pivná marináda:
Svetlé pivo, hrubozrnná horčica, olej, sójová omáčka (prírodne fermentovaná), trstinový cukor, čili paprička. Mäso do tejto marinády naložíme na niekoľko hodín.

01 - Modified: 2007-06-13 06:03:00 - Feat.: 0 - Title: Predstavitelia EÚ a Pekingu rokovali o rastúcom exporte Číny
01 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo 02 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 03 - Modified: 2024-04-23 05:30:00 - Feat.: - Title: Nudný telefón bojuje proti závislosti na smartfónoch pitím piva 04 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 05 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 17:14