StoryEditor

Večerajte o piatej, potom už si dajte len mrkvu, radí chudnúcim expert

08.01.2015, 16:20
Obéznych ľudí určite neubúda. Tu sú rady experta.


Profesor Libor Vítek. Snímka: Michal Šula, MAFRA

O zaručenej diéte hovorí expert na zdravú výživu profesor Libor Vítek, vedúci hepatologické laboratória Ústavu lekárskej biochémie a laboratórnej diagnostiky VFN a 1. LF UK v Prahe.

Ako sa má človek, ktorý chce začať chudnúť, vyznať v tom neprebernom množstve diét?
Existujú velikánske štúdie, ktoré porovnávali rôzne diéty, a naozaj preukázali, že drvivá väčšina z nich funguje. Problém je, že niektoré diéty zdravé nie sú, pretože tam chýbajú dôležité látky, od železa až po vitamíny. Ďalším faktorom je, že niektoré diéty nie sú udržateľné dlhodobo. Človek začne prechádzať na menej prísnu diétu a zrazu zistí, že má viac kíl než na začiatku.

Existuje nejaká univerzálne odporúčaná diéta?
Vyvážená diéta. Dodržiavajú sa základné princípy racionálnej stravy a človek má odporúčania, čo by mal konzumovať. Napríklad v tom zmysle, že by mal mať dvakrát týždenne na stole rybu, toľko mliečnych výrobkov, kusov ovocia, zeleniny. Z tohto sa potom zostaví celý jedálniček. To je najzdravšie diéta. Samozrejme diéta sama o sebe nie je spasiteľná, človek by sa mal k tomu aj hýbať - aspoň tri a pol hodiny týždenne.

Je pre človeka zdravšie, keď raňajkuje, alebo keď raňajkách vynechá?
Existuje niekoľko štúdií, ktoré dokazujú, že kto raňajkuje, je zdravší. Zástancovia teórií o neraňajkovaní argumentujú tým, že vďaka nižšiemu príjmu kalórií majú v celkovom dennom objeme kalórií náskok. Týmto ľuďom sa hovorí preskakovači raňajok. Pri štúdiách sa však zistilo, že tí, čo raňajkujú, majú nižšie body mass index a teda aj nižší výskyt nadváhy a obezity. Ideálne pre ľudské telo by bolo, aby prísun potravy bol kontinuálny, preto sa odporúča jesť päťkrát až šesťkrát denne. Naopak ľudia, ktorí sa najedia raz za deň, tak aj napriek tomu, že zjedia adekvátne množstvo energie, tak často priberajú. Dochádza k výkyvom hormónov, napríklad inzulínu, ktorý reguluje hladinu krvnej glukózy.

Keď to teda zovšeobecníme, tak základom každého chudnutia by mali byť výdatné raňajky, polhodinka aeróbnej aktivity a vyvážená strava po celý deň (ovocie dopoludnia, zelenina popoludní). Jesť by sa malo naposledy tri hodiny pred spánkom?
Človek by nemal chodiť spať s plným žalúdkom. Vie to skoro každý, ale málokto to dodržiava. Pravda to ale je. Telo k spánku energiu nepotrebuje, takže si ju uloží. Keď sa človek o ôsmej naje a o desiatej ide spať, tak je to zle. Tam by mali byť aspoň tri hodiny. Ideálne je sa o piatej popoludní najesť a o siedmej si dať papriku alebo mrkvu. Tak je to v poriadku, pretože človek už z tej zeleniny nepriberie, no zároveň nemá hlad.

idnes.cz

Prečítajte si o chudnutí viac:
Buďte dobrým manažérom aj svojho jedálnička
Prečo nechudneme? Toto je šesť najčastejších gastrochýb
Chcete schudnúť? Týchto päť cvikov zvládnete aj v kancelárii

01 - Modified: 2007-02-11 14:44:00 - Feat.: 0 - Title: Kašický: NATO sa chce naďalej angažovať v Kosove
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:18